Iraani tuumaprogrammi tabas viirus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam
Tuumajaam Foto: SCANPIX

Iraan kinnitas eile, et nende tuumaprogrammi on kahjustanud salapärane arvutiviirus, väites samas, et kahju pole kuigi suur.

Bushehri tuumajaama direktori Mahmoud Jafari sõnutsi nakatas arvutiuss nimega Stuxnet vaid töötajate arvuteid ning reaktorit töös hoidev süsteem kahjustada ei saanud.

«Meie meeskond kontrollib mitmeid arvuteid, kust on tarvis eemaldada pahavara. Tehase võtmesüsteemid ei ole kahjustatud,» ütles ta ametlikule uudisagentuurile IRNA.

Iraani riiklik uudisagentuur Mehr teatas aga, et kahjustada on saanud tervelt 30 000 arvutisüsteemi IP-aadressid.

Stuxnet - esimene füüsilises maailmas hävingut põhjustav programm – on juba jõudnud anda hoope elektrijaamadele, torujuhtmetele ja tehastele maailma eri paigus.

Kuna enim tuvastati nakatumisi Iraanis, hakati spekuleerima, kas viirus ei ole mitte Lääne valitsuste viis Teherani tuumaprogrammi saboteerimiseks.

Iraani tuumaagentuuri asedirektor Ashgear Zarean väidab, et Bushehri puhul hoidsid kõige hullema ära tarvitusele võetud ettevaatusabinõud.

«Me usume, et Iraani ekspertide valvsus ja oskused nurjavad ikka ja alati vaenlaste küberrünnakud,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles