Võidurõõmus Cameron teel herilasepessa

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: AP / Scanpix

Õnnesoovidel Euroopast ei olnud otsa ega äärt. Ootamatu ja otsustava valimisvõidu võtnud David Cameronile laekus lausa küllakutse Pariisi – sotsialistist presidendilt, kelle suhted Briti konservatiivide liidriga on kõike muud kui soojad.

Diplomaatilise kenaduse taga peidab end ehmatus: Euroopa Liit seisab senisest selgemalt silmitsi Suurbritannia väljumise väljavaatega ning keerukate läbirääkimistega soovimatu stsenaariumi vältimiseks.

Liidust lahkumise referendumi tärminina pani Cameron valimisvõidu puhuks paika 2017. aasta, kirjutab Financial Times. Mitmete peaministriga vestelnud ametnike sõnutsi kaalub Cameron aga tõsiselt rahvahääletuse korraldamist juba tuleval aastal.

Läbirääkijad ei osanud uneski näha, et laua taha tuleb istuda skeptilise erakonnaga, mis naudib enamust parlamendis ega koge ühegi partneri kammitsaid.

«Cameron on nüüd kui kindral, kes usub oma õnnetähte,» ütles üks kõrge Euroopa diplomaat. «Ta tunneb end võitmatuna ning on üha enam veendunud, et kõik läheb tema käes korda... aga ees ootab herilasepesa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles