Briti valimised: küsitlusfirmade kaikuv krahh

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivist Londoni linnapea Boris Johnson valimistulemuste üle rõõmustamas.
Konservatiivist Londoni linnapea Boris Johnson valimistulemuste üle rõõmustamas. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/Press Association Images

Briti küsitlusfirmasid ühendav British Polling Council on käivitanud sõltumatu uuringu selgitamaks, kuidas valimisi puudutavad arvud ja avaldused niivõrd ekslikuks osutusid ning miks konservatiivide populaarsust dramaatiliselt alahinnati.

«Viimased küsitlused valimiste künnisel polnud ilmselgelt nii täpsed nagu me oleksime soovinud, ning fakt, et küsitlejad alahindasid konservatiivide edumaad leiboristide ees osutab sellele, et kasutatud meetodeid tuleb hoolikalt ja erapooletult uurida,» teatas küsitlejate ühendus.

Üheteistkümnest lõplikust küsitlusest seadsid kümme leiboristide ja tooride vahelise lõhe 1 protsendi peale ning ennustasid selge enamuseta parlamenti (hung parliament), kirjutab Financial Times.

Tegelikkuses said konservatiivid 36,9 protsenti häältest leiboristide 30,5 vastu.

«Hirmus öö küsitlusfirmadele,» kõlas Twitteris YouGovi tegevjuhi Stephan Shakespeare’i ahastav hüüd, kui hääled reede hommikul laekuma hakkasid.

«Me vaatame oma meetodid üle ja oleme tungivalt palunud, et British Polling Council algataks uurimise,» säutsus Shakespeare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles