Tööandjad: ettevõtluskeskkond tuuakse valimislubadustele ohvriks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: Toomas Tatar

Valitsuse tegevus on ebasihipärane ja suur eesmärk ununeb kohe, kui on vaja hakata täitma häälte kogumiseks antud lubadusi, sõnas Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar.

Talle teeb kõige suuremat muret see, et valitsuse visioon on ebamäärane, tegevus ebasihipärane ning hüplik. «Koalitsioonileppesse on väikeste punktide vahele ära peidetud üks, mis kannab endas suuremat eesmärki: arendame ettevõtluskeskkonda sooviga luua Eestist atraktiivseim piirkond maailmas,» ütles Tamsar.

Värsked otsused Stenbocki majast näitavad tema sõnul kahjuks, et suur eesmärk ununeb kohe, kui on vaja poliitiliste eesmärkide nimel täita valimistel häälte kogumiseks antud lubadusi. «Siis tuuakse ettevõtluskeskkond silmagi pilgutamata ohvriks,» leidis ta.

Majutusasutuste käibemaksu tõstmisega antakse löök eksportiva sektori konkurentsivõimele, alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõstmisega rikutakse varasemaid kokkuleppeid ja ettevõtjate õigustatud ootusi. «Mõlemad sammud on vastuolus riigi parema juhtimise eesmärgiga. Seejuures on eriti halb see, et taaskord puuduvad põhjalikud mõjuanalüüsid, tegemist on puusalt tulistamisega,» tähendas Tamsar.

Sotsiaalmaksu langetamine on küll väike samm õiges suunas, kuid seda poole protsendi kaupa tehes on sellegi kasutegur pigem sümboolne.

 Olukorras, kus valitsuse visioon on ebamäärane ning lubaduste katmisel kasutatakse lapp-lapi peal ja ilma nõelapisteta tehnikat, tegi rahandusminister ilmselt parima võimaliku kompromissi. «Siiski oleks oodanud, et katteallikate otsimist alustatakse avalikust sektorist. Sellest pole paraku eriti palju kuulda,» nentis Tamsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles