Estonian Airi saatuse üle otsustav konkurentsivolinik paistab silma halastamatusega

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: Reuters / Scanpix

Economist kirjutab, et taanlasest Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager on viimastel nädalatel näidanud, et on selgelt «tough cookie» («kõva pähkel»).

15. aprillil astus ta järjekordsesse sõtta Google’iga, nädal hiljem teritas ta hambaid Gazpromi peal ning 29. aprillil kuulutas ta välja uurimise mitmete Euroopa riikide suhtes, keda kahtlustatakse elektrifirmadele keelatud riigiabi andmises. Kui immigratsiooniteemaga on Euroopa paistnud silma liigse leebuse ja saamatusega, siis Vestager näitab, et «Brüsselil on hambad».

Vestagerist jäänud muljet piltlikustab ka see, et volinike parodeerimiseks tehtud Twitteri kontol kujutatakse teda kahe kirvega keskaegse sõdalasena.

Kui Vestager ametisse astus, siis käskis ta oma meeskonnal läbi kammida seni tehtud otsused ja tuvastada, kas konkurentsiamet on teinud otsuseid mõne riigi kohta kallutatult (midagi siiski ei leitud).

Lisaks kõigele muule oli Taani endine majandusminister ka Eestis tuntud Taani telesarja «Borgen» ehk «Võimu kants» inspiratsiooniks.

Räägitakse, et Vestager ei kavatse otsuseid teha tagatubades, nagu tema eelkäija Joaquin Almunia, vaid vajadusel minna pigem kohtusse välja. Kui keegi aga teolt tabatakse, siis on ta lubanud määrata trahvid, mis «ei oleks lihtsalt vaid järjekordne rida Exceli tabelis».

Euroopa konkurentsiametist ootab juba pikka aega riigiabi seaduslikkuse kohta otsust ka Estonian Air. Osaliselt venis otsus just konkurentsivoliniku vahetumise tõttu. Praegu oodatakse otsust sügiseks. Arvestades, et süüdistused Estonian Airi suhtes on üsna tõsised (luba küsimata eraldati riigi poolt lennufirmale raha kolm korda), siis eriti karm volinik muidugi meile midagi head ei tõota.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles