Majandusanalüütik: rahatrükk riike reformidest ei päästa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna Tallinnas toimunud Swedbanki makromajanduse teemalisel konverentsil nentis Mārtiņš Kazāks, Swedbanki peaökonomist Lätis, et Euroopas toimuv rahatrükk on Balti riikide majandustele avaldanud oma soodsat mõju, tuues odavama euro ja madalamad intressimäärad.

«Eesti, Läti ja Leedu majandused on väikesed ja avatud,» rääkis Kazāks pressitate vahendusel. «Meie edu sõltub võimest eksportida ja eksporti kasvatada.» Saksamaa, Suurbritannia, Rootsi ja USA majanduse väike kasvutrend on Kazāksi hinnangul Balti riikidele hea uudis, kuna see loob siinsete ettevõtjate jaoks uusi ekspordivõimalusi.

Kazāksi sõnul kasvavad arenenud riikide majandused täna aeglaselt, kasutades kriisist väljatulekuks rahapoliitilisi meetmeid. Intresse hoitakse kunstlikult madalal, et stimuleerida majandust, et pangad annaksid välja rohkem laene. «Põhiline on see, milles seisneb ühe riigi majanduse struktuurne tugevus. Rahatrükk ei aita lahendada riikide struktuurseid konkurentsiprobleeme ning reformide tegemisest intresside kunstliku maashoidmisega ei pääse,» ütles Kazāks.

«Meie probleemiks Eestis, Lätis ja Leedus ei ole odava raha puudumine, vaid investeerimisprojektide vähesus,» märkis Kazāks.

«Kõiki huvitab küsimus, kas üldine majandusolukord paraneb? Tundub, et vastus on «jah»,» võttis Kazāks oma sõnavõtu kokku. «Kõige hullem on seljataga ja vaatamata mitmesugustele riskidele, mis paratamatult jäävad, on eksportööridele see hea uudis. Peate olema lihtsalt nutikad, et valida õigeid uusi turge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles