Norra keskpank kaebas Citigroupi kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Citigroup Center New York Citys
Citigroup Center New York Citys Foto: AFP / Scanpix

Norra keskpank kaebas kohtusse Citigroupi, mida süüdistab finantsandmete moonutamises finantskriisi künnisel.


Keskpank väidab, et esitatud valeandmed tõid Norra riiklikule varafondile kaasa tõsiseid kaotusi.
New Yorgi kohtule esitatud hagis seisab, et Norges Bank kaotas 835 miljonit dollarit, kuna Citigroup ei avaldanud täiel määral oma finantsriske – eriti just riskantsetesse hüpoteekidesse tehtud investeeringute vallas.

Kostjatena on teiste hulgas nimeliselt kirjas Citigroupi praegune tegevjuht Vikram Pandit ja tema eelkäija Chuck Prince.

«Kuna kostjad tegid olulistes küsimustes korduvalt eksitavaid avaldusi ning varjasid investorite eest olulisi andmeid, ostis hageja 2007. aasta jaanuarist kuni 2009. aasta jaanuarini üleskruvitud hindadega Citigroupi väärtpabereid,» seisab hagis.

«Kui turg lõpuks teada sai, millises olukorras Citigroup tegelikult oli, sattus pank maksevõimetuse veerele ja hageja kaotas olulise osa oma investeeringutest.»

Citi on süüdistused kummutanud. «Meie meelest pole see kohtuasi põhjendatud. Me teeme kõik, et end kaitsta,» ütles Citigroupi pressiesindaja Danielle Romero-Apsilos.

Norges Bank usaldas Citigroupi kui Norra 440 miljardi dollari suuruse «naftafondi» haldurit, mis on suuruselt teine riiklik varafond maailmas. Esikohal on Abu Dhabi oma.

Norra fond, kuhu riik tulevaste põlvede tarvis oma naftarikkust investeerib, kaotas 2008. aastal maailmaturgude kukkudes oma väärtusest 23 protsenti, kuid on tänaseks enamiku kaotatud rahast tagasi võitnud.

Finantskriisi tõttu rahalisi kaotusi kannatanud investorid on Citigroupi ja teiste suurte USA finatsasutuste vastu algatanud terve rea kohtuasju.

Mullu algatas Citigroupi vastu kohtuasja ka Abu Dhabi investeerimisamet, süüdistades USA panka valeandmete esitamises nende poolt 2007. aastal investeeritud 7,5 miljardi dollari kontektsis.

Abu Dhabi fond süüdistab panka kelmuses ning nõuab investeerimislepingu tühistamist või kahjutasu maksmist 4 miljardi dollari ulatuses. Citigroup väidab, et süüdistused on alusetud.
Mullu kaebasid Citigroupi kohtusse seitse Norra kohalikku omavalitsust – enam kui 115 miljoni dollari müügi pärast tuletisinstrumentidena.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles