Juristid: Junckeri «paindlikkus» on ebaseaduslik

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Üks Junckeri komisjoni vastuolulisemaid samme on olnud eelarvereeglite kuulutamine «paindlikumaks». Paljudele oli see signaal, et Prantsusmaa rikkumistele kavatsetakse vaadata läbi sõrmede. Nii läkski.

Euroopa Komisjoni ametnike sõnutsi oli kommunikatsioon paindlikkuse küsimuses küllaltki kummaline: volinikele näidati ülimalt tehnilises sõnastuses dokumenti vaid poole tunni jooksul ning siis viidi paber minema – et veel enne tööpäeva lõppu sellele kinnitust küsida.

Teiste hulgas sai asetleidnu peale pahaseks Saksa kantsler Angela Merkel, kirjutab Financial Times. Der Spiegeli andmetel kurtis Merkel, et «tema volinikule» ehk Günther Oettingerile pisteti paber nina alla vaid paar tundi enne selle kinnitamiseks määratud ajahetke.

«Mis mõttes «sinu» volinik?» olla Juncker jahedalt vastanud. «See on minu volinik.»

Nüüd on selgunud, et protestid ei piirdunud Berliiniga. Nagu nähtub Financial Timesile lekkinud Euroopa Ülemkogu õigustalituse arvamusest, peavad juristid keskset osa uutest juhistest ebaseaduslikuks.

Tegemist on kirjeldusega, kuidas eelarvereegleid rikkunud riik (puudujääk üle 3 protsendi SKTst) karistusest pääseda võiks. Täpselt selles kohas oli omadega Prantsusmaa.

Varasemalt olid reeglid veidi udused, kuid peamiselt räägiti kogu aeg, et puudujäägiga jänni jäämisel peab riik tõestama kahte asja. Esiteks: neid on tabanud ootamatult suur majanduslik tagaslöök. Ning teiseks: riik on rakendanud «märkimisväärseid struktuurseid reforme», mis eelarveolukorra edaspidi paika rihivad, kui majandus kosub.

Junckeri uus paindlikkus lahjendas teist punkti oluliselt. Nüüd teatas komisjon, et võtab arvesse reforme, mida lihtsalt plaanitakse ning kavatsetakse vastu võtta.

Euroopa Ülemkogu juristide hinnangul astutakse sellise lähenemisega üle ELi eelarvereeglite tekstist ja tähendusest. Struktuursed reformid peavad olema arvesse minemiseks täielikult rakendunud, kinnitavad nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles