Valitsus võib plaanitust kiiremini kergitada tubaka- ja alkoholiaktsiisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja baaris.
Suitsetaja baaris. Foto: Reuters

Üks võimalus, kuidas maksutõuse leevendada, on kergitada alkoholi- ja tubakaktsiisi senisest kiiremini, ütles peaminister Taavi Rõivas.

Rõivas kõneles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et meid ümbritsevate riikide majandusväljavaated on pessimistlikumaks muutunud ja sellega tuleb arvestada. Ta tõi välja erapooletu eelarvenõukogu arvamuse, et järgmisel aastal peaks riigieelarve olema nominaalses tasakaalus.

«Pingutame selle eesmärgi nimel. Pigem pingutame selle nimel, et riigi rahanduspoliitika oleks konservatiivne ja vastutustundlik,» rääkis peaminister. Selle jaoks on vaja vähendada nii kulusid kui suurendada tulusid.

«Võimalus on ajatada või teistmoodi tõsta, kui meil on teistsuguseid katteallikaid. Uurime, kas on võimalik tõsta alkoholi ja tubaka aktsiisi viis protsenti kiiremini, kui seni on planeeritud, siis saame arutada järkjärgulist tõstmist,» ütles Rõivas majutusasutuste käibemaksu kohta. Aga ta tunnistas, et täna pole veel selgust, kas selline asi on võimalik. 

See tähendaks, et aktsiis tõuseks järgmisest aastast vastavalt 15 ja 10 protsenti. Alkoholi- ja tubakaaktsiisi kiirem tõus lubaks Rõivase kinnitusel  arutada ka kütuseaktsiisi kergitamata jätmist 2019. aastal.

Sester märkis, et kabinet on jõudnud kokkuleppele, et järgmisel aastal soovitakse näha riigisektori palgatõusu vähemalt inflatsioonikordaja jagu.

«Küll aga oleme pannud lauale kogu avaliku sektori erinevad majanduskulud,» ütles rahandusminister. Tema sõnul on kriitilisemaid valdkondi – näiteks kiirabi, mis jääb kärpekirvest kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles