«Pealtnägija»: piimandusühistu süüdistab Terele piima müünud vahendusfirmat kelmuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Uibo.
Jaan Uibo. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti suurimate piimatootjate hulka kuuluv Laeva ühistu viis eelmisel nädalal politseisse kuriteokaebuse, milles süüdistab piima kokku ostnud ja seda Terele müünud vahendusfirmat UP Varud suurejoonelises kelmuses.

UP Varud jäi pärast Venemaa kehtestatud embargot kahele piimandusühingule üle 2 miljoni euro võlgu, vahendas ERR Uudised ETV «Pealtnägijat».

Võlgnevus Laeva ühistu ees oli 1,4 miljonit ja Jõgeva põllumajandustootjate liidu ees üle 600 000.

Kui Jõgeva liiduga sõlmis UP Varud kolme aastase maksegraafiku, siis Laeva ühistu loodab abi prokuratuurilt.

Asi algas, kui 2013. aasta alguses asutas Otepää mees Jaan Uibo firma UP Varud, et hakata tegelema piima vahendamisega.

Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu juhatuse liige Ingrid Ulst rääkis, et toona UP Varud juht Uibo väitis, et vahendab toorpiima ja tal on äripartner Venemaalt

Samuti Jõgeva tootjaid ühendava liidu juhatusse kuuluv Raul Soodla sõnul oli üks tingimustest see, et kuigi Tere piimatööstuses töödeldakse piim ringi, siis raha liigub ainult läbi UP Varude.

2013. aasta alguses sõlmiski UP Varud lepingu kahe farmereid koondava ühistuga – Jõgeva ja Laevaga. Kuni 2013. aasta lõpuni käis äri ettemaksuga.

Äri edenes ning mingil hetkel soovis UP Varud osta juba suuremat kogust ning soovis ettemaksust loobuda. Kuna see eelnev periood oli kenasti tasutud, siis Jõgeva ühistu oli sellega nõus.

«Ma küsisin ka veel täiesti kindlalt, et kas on kindel, et sellel mingisugust seost ei ole Oliver Kruudaga ja mulle väitis Jaan Uibo kindlalt, et skeem käib ikkagi otse läbi UP Varude,» sääkis Raul Soodla.

Tegelikult pandi see piim Tere pakenditesse ja eksporditi Venemaale nende kaubamärgi all. Uibo väidab, et ei varjanud seda kunagi kellegi eest.

«Mina ostsin piima kokku. See läks Teresse, tehti toodang. Toodang läks Venemaale, Venemaalt tuli toodangust raha selle eest, mis sinna parasjagu läks – olgu ta siis pulber, koor, mis iganes – laekus Terele. Tere maksis UP-le ja UP maksis piimameestele,» rääkis Uibo.

2014. aasta kevadel algasid esimesed makseviivitused, kuid Uibo väitis ühistutele, et raha laekub ning tõrked on hetkelised.

Sama aasta suvel olid asjad juba hapud, kuid augustis tuli uus pauk ehk Ukraina kriisist tingitud Venemaa embargo.

Raul Soodla sõnul oli hetk, kus oli valida, kas piima tõesti kanalisatsiooni lasta või siis tarnida nendele partneritele, hoolimata sellest, et neil on võlad.

«Jätkasime UP Varudele pärast Vene embargo kehtestamist veel piima tarnimist. Aga kuna augustis 2014 enam midagi ei laekunud, siis septembrikuuga lõppes igasugune tarnimine ära,» sõnas Soodla.

Tagasihoidlikult alustanud UP Varud võttis lõpuks kahelt ühistult kokku 70 tonni toorpiima päevas. Seega, kui võlg kokku löödi, tuli number jahmatav – üle 2 miljoni euro, sh Laeva ühistu ees 1,4 miljonit ja Jõgeva ees üle 600 000.

Ingrid Ulst ütles, et siis tuli ka välja, et äri skeem oli hoopis teistsugune, kui neile siis presenteeriti. Et tegelikult see piim läks ikkagi otse Terele, UP ei saanud Terelt raha ja seetõttu ühistutele võlgu jäi.

Eelmise aasta oktoobris selgus, et võlgades firma UP Varud on edasi müüdud ja uus omanik on koloriitne, et mitte öelda kurikuulus Aivo Pärn, kes on aastate jooksul figureerinud mitmetes kriminaalsetes afäärides ja korduvalt karistatud.

Pärast pikka kummi venitamist sõlmis Jõgeva ühistu hiljuti Pärna esindatud UP Varudega kolme aasta pikkuse maksegraafiku. Laeva Ühistu, kes sai 1,4 miljoniga vastu pükse, pöördus aga eelmisel nädalal politseisse.

Tähelepanuväärne on, et kuriteoteates on lisaks juriidilistele isikutele ära toodud Uibo, Pärn ja Oliver Kruuda.

Tere suuromanik Kruuda nõustus ilma kaamerata kohtuma ja pidas «Pealnägijale» pooleteise tunnise loengu. Kruuda sõnul on nurisejad rumalad, väiklased ja ajale jalgu jäänud ega jaga suurest rahvusvahelisest ärist midagi.

Kui selgub, et «Pealtnägija» lugu jõuab eetrisse, saatis Kruuda lühida kirja, milles teatab, et tal polnud nende inimestega mingit lepingut ja puudub mistahes seos nende ja nende muredega.

Ning lisas hoiatuse: «Kõik väljaütlemised meedias, mis on tõendamata ja ei põhine faktilistel asjaoludel ning kahjustavad isiku või brändi mainet, toovad kaas ka kindlasti õiguslikud järelmid.»

Kohtutes karastunud Aivo Pärn ei lase end kuriteoteatest heidutada. «See ei tähenda midagi, ma olen kaks kohtuastet läbi teinud ja [Marcel] Vichmann on siin ähvardanud vangi panna juba viimased ma ei tea mitu aastat. Eks ma enam-vähem saan aru, kus on kuritegu, kus mitte. Ma olen ju teinud neile graafikuid, saatnud kirju, et hakkame maksma, kuid sellega nad nõus ei ole,» rääkis Pärn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles