Sester: Eesti peab olema valmis aktsiisidega seotud otsused üle vaatama

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahandusminister Sven Sester ütles täna pärast kütuseaktsiisi tõusuga seotud huvigruppidega kohtumist, et Eesti peab olema paindlik ja olema valmis otsuseid üle vaatama.

«Osalised leidsid, et kui Eesti tõstab aktsiisitaset ja lähiriigid seda ei tee, siis me oleme suure tõenäosusega aastal 2019 lähiriikide konkurentsist väljas. Eesti peab olema järelikult väga paindlik, vaatamaks üle oma poliitilisi otsuseid, kui peaks juhtuma selline negatiivne stsenaarium,» ütles Sester Postimehele.

Rahandusministri sõnul tegid osapooled kohtumisel ka mitmeid ettepanekuid salakütuseäri võimalikuks ohjamiseks aktsiiside tõstmisel.

«Ühe ettepaneku järgi tuleks üle kütuseturul tegutsevad varimajanduse ilmingud. Täna käis ühe meetmena läbi elektrooniline saatelehtede süsteem, mis aitaks kaasa varimajanduse vähendamisele,» rääkis Sester ja lisas, et sellise süsteemiga ei ole ühel hetkel enam vajadust teha eraldi aruandlust ka vaheladudele, vaid maksuhaldur saaks elektroonilise jälgimissüsteemiga hoida silma peal ladude seisudel.

Sesteri sõnul on kütusemüüjad täna mures ka selle pärast, kuidas on mõnel ettevõttel võimalik müüa kütust hinnaga, mis on madalam, kui teistele ettevõtetele kehtiv sisseostuhind.

Rahandusministri sõnul olid huvigrupid nõus, et Eesti maksu- ja tolliamet on teinud tegelikult päris head tööd ja see omakorda võib bumerangina mõjuda Eesti konkurentsivõimele.

«Probleem võib olla ka sellega, et naaberriikide maksu- ja tolliametid ei ole teinud nii head tööd ja sellest tulenevad nende riikide hüpoteetilised konkurentsieelised,» märkis Sester.

Tänasel kohtumisel osanud maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul tuleks kohtumistel naaberriikide kolleegidega levitada positiivset sõnumit Eesti kogemusest maksude laekumise parandamiseks.

Tänasel kohtumisel rahandusminister Sven Sesteriga osalesid Eesti Õliühingu, Kaubandus-Tööstuskoja, tööandjate keskliidu, Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu, Eesti Energia, Viru Keemia Grupi, ERAA, Eesti Autoettevõtete Liidu, maksu- ja tolliameti, riigikogu ja riigikantselei esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles