Uuringufirma: arvutite hinnad hakkavad tõusma

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutipood Chicagos.
Arvutipood Chicagos. Foto: Scott Olson / AFP

Arvutitootjad peavad hakkama hindu tõstma, et eri valuutade langust USA dollari suhtes kompenseerida, teatab uuringufirma Gartner ja ennustab, et tänavu tõusevad arvutite hinnad kuni kümme protsenti.

«Dollari tõusu mõju mitme teise valuuta suhtes on teravalt näha arvutifirmade tulemustes,» ütles Gartneri uurignute juht Ranjit Atwal. «Arvutifirmadel, kes müüvad Euroopas ja Jaapanis, kus kohalik valuuta on kukkunud kuni 20 protsenti dollari suhtes alates aasta algusest, ei ole muud valikut kui tõsta hindu, et säilitada kasumlikkus.»

Gartneri ennustuse kohaselt tõuseb arvutite müük tänavu Lääne-Euroopas dollaritesse ümberarvestatuna neli protsenti mullusega võrreldes 116 miljardi dollarini.

«Arvutitootjate dollaritesse arvestatud kasumi vähenemise mõju aitab kompenseerida arvutite komponentide hindade kukkumine ühekohalise protsendi jagu 2015. aastal, samuti vähendatud võimalustega arvutite müük, et hoida hindu all,» ütles Atwal. «Siiski, firmade kasumid kukuvad, isegi kui nad suunavad müügi turgudele kus valuutakursi muutuse mõju pole nii tugev.»

Gartneri hinnangul ostavad hinnatundlikud ostjad (arvuti hind kuni 500 dollarit) vähendatud võimalustega arvuteid, et kompenseerida hinnatõusu. selliseid ostjaid on 30 protsenti turust. Suurem osa, 40 protsenti turust, on hinna ja kvaliteedi suhtele orienteeritud ostjad (arvuti hind 500-800 dollarit), kes lükkavad hinnatõusu tõttu ostu edasi. Kvaliteetarvutite ostjad (arvuti hind üle 800 dollari) osalt pikendavad olemasolevate arvutite eluiga, osalt lepivad hinnatõusuga.

«Suured organisatsioonid pikendavad oma arvutipargi eluiga kuue kuu võrra, selle asemel, et osta odavamaid vähendatud võimalustega mudeleid,» ütles Atwal. «Lisaks väheneb optiliste seadmete ja lisaseadmete ostmine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles