Eesti superkondensaatorite tootja sõlmis leppe kosmoseagentuuriga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skeleton Technologiesi väljapanek Kölni mootorispordimessil.
Skeleton Technologiesi väljapanek Kölni mootorispordimessil. Foto: skeletontech.com

Eesti päritolu superkondensaatorite tootja Skeleton Technologies sõlmis koostöölepingu Euroopa Kosmoseagentuuriga (ESA), ettevõtte superkondensaatorid hakkavad potentsiaalselt 2018. aastast asendama Euroopa satelliitides liitium-ioonakusid.

«Meie Euroopa Kosmoseagentuuriga sõlmitud lepingu tulemusena kasutatakse superkondensaatoreid Euroopa kosmoseprogrammis esmakordselt. Need lahendavad kosmosetranspordis võtmeprobleemi ja vähendavad kaalu ja kulu,» ütles Skeleton Technologies OÜ tegevjuht Taavi Madiberk pressiteate vahendusel.

«Superkondensaatorite tehnoloogial on potentsiaal suurendada missiooni turvalisust ja vähendada samal ajal missiooni maksumust. Skeleton Technologies SpaceCap superkondensaatorid võimaldavad meil mahutada väga väikesesse ruumi palju energiat, luues nii võimalusi uuteks rakendusteks. Skeleton Technologies’iga sõlmitud leping panustab Eesti tööstuse edukale lõimumisele Euroopa suurte süsteemiintegraatoritega,» ütles Euroopa Kosmoseagentuuris Euroopa koostööriikide kava (PECS) juhataja Bernard Zufferey.

Neli aastat tagasi alustatud projekti järgmine staadium hõlmab superkondensaatorite kvalifitseerimist kosmose-laadses keskkonnas ja Euroopa Kosmoseagentuurile regulatiivsete dokumentide koostamist. Enne kosmosereisiks sertifitseerimist katsetatakse SpaceCap superkondensaatoreid erinevates tingimustes, kaasa arvatud vaakumis, erinevatel töötemperatuuridel ja mitmetel kiirgustasemetel.

Superkondensaatorid salvestavad energiat keemilise reaktsiooni asemel elektrilisel väljal. See muudab superkondensaatorid äkiliste elektrivoogude andmisel tõhusaks ja võimaldab neid enam kui miljon korda täis ja tühjaks laadida. Tehnoloogiat kasutatakse erinevate tööstusharudes alates autotööstusest kuni nutivõrkudeni, kuid Skeleton Technologies’i superkondensaatorid on esimesed, mida kasutatakse Euroopa kosmoseprogrammis.

Satelliidid koguvad energiat päikesepatareidega, kuid osa ajast veedavad need «öisel poolel», mil nad töötavad salvestatud energial. Seda funktsiooni täidavad senini liitium-ioonakud. Kuigi akud suudavad salvestada rohkem energiat kui superkondensaatorid, laevad ja tühjenevad need aeglaselt, kaotavad soojuskadude tõttu 30 protsenti salvestatud energiast ja vajavad sageli vahetamist.

Skeleton Technologies on Eesti päritolu idufirma, mis kasutab nanopoorset karbiidset päritolu süsinikku (CDC), mida nimetatakse ka kumergrafeeniks. Ettevõtte superkondensaatorid on teiste tootjatega võrreldes kahekordse energiatiheduse ja viiekordse võimsustihedusega. Euroopa Kosmoseagentuuri valitud SpaceCap superkondensaatoritel on viiekordne võimsus-/kaalueelis ja need toimivad NASA poolt varasemalt testitud superkondensaatoritest märgatavalt paremini.

Skeleton Technologies on superkondensaatorite tootja, mis tarnib erinevatele tööstusharudele suure võimsusega, suure energiatasemega ja kauakestvaid salvestuslahendusi. Ettevõttel on 38 töötajat ja kaks tütarettevõtet: Skeleton Technologies GmbH asukohaga Bautzenis Saksamaal, mis tegutseb tootmise ja müügiga, ning Tallinna lähistel Eestis asuv Skeleton Technologies OÜ, mille tegevusvaldkonda kuuluvad uurimis- ja arendustegevus ning katsetootmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles