Toidu hind võib maailmaturul veel tõusta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talinisu
Talinisu Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Hinnatõusu taga on arvatust tõsisemad põuakahjud Venemaa nisusaagile, lisaks on Hiina hakanud importima maisi, mis võib ka selle teravilja hinda kergitada.

Moskva pank, Uralsib ütles, et Venemaa on põua tõttu kaotanud ligi poole oma kartulisaagist. Nisu hind on juunist alates tõusnud 7,30 dollarini vaka eest, mis teeb kilo hinnaks enam kui kolm krooni. Hinnatõusu taga on poole sajandi tõsiseim kuumalaine, mis hävitas saaki Musta mere piirkonnas, kus toodetakse veerand maailma eksporditavast nisust, vahendab Telegraph.

Samuti on tõusnud maisi hind maailmaturul ning jõudnud 5 dollarini vaka eest, mis teeb kilo hinnaks veidi üle kahe krooni. Maisihinna tõusus süüdistati esialgu USA kehva saaki, kuid Hiina on avalikustanud, et importis augustis rekordilised 432 000 tonni. Impordi kasvu taga on liha tähtsuse suurenemine hiinlaste toidulaual. Selle tõttu on kasvanud maisi tähtsus loomasöödana. Ühe kilo loomaliha tootmiseks kulub umbes seitse kilo teravilja.

See on põhjustanud doominoefekti teraviljade ja teiste toiduainete hindades. ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni esindaja Abdolreza Abbassanian sõnul loodeti, et septembriks hinnatõus vaibub. Paraku on hinnatõusuga liitunud järjest enam tooteid.

«Hetkel ei ole veel tegu kriisiga, kuid olukord on väga ohtlik. Kui Venemaal ja Ukrainas on veel üks halb aasta, muudab see maailma väga haavatavaks. Selleks on vaja ainult ühte halba uudist,» on ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni esindaja pessimistlik.

Organisatsiooni hinnangutel tuleb Venemaal sel aastal importida 17 miljonit tonni nisu. Moskva on juba praegu kehtestanud nisule ekspordikeelu kuni 2011. aasta kevadeni, kuid turud ei ole veel arvestanud sellega, et Venemaa võib hakata ekspordi keelule lisaks ka nisu importima.

Põud on kestnud piisavalt kaua, et pärssida ka talinisu istutamist Venemaal ja kahjustada saaki järgmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles