Kindlustus kaotas kliendi auto ära

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide lähedal elava Lii Uusmaa eakas sõiduriist Audi kadus mõistatuslikel asjaoludel If Kindlustuse andmebaasist.
Paide lähedal elava Lii Uusmaa eakas sõiduriist Audi kadus mõistatuslikel asjaoludel If Kindlustuse andmebaasist. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

If Kindlustuse pikaaegne klient pidi kindlustusfirma teenustest loobuma ja teise juurde üle kolima, kuna see ei suutnud oma infosüsteemidest tema sõidukit üles leida.

Järvamaal elava Lii Uusmaa sõnul on ta korralik maksumaksja ja teeb liikluskindlustuslepingut üks kord aastas, tasudes talle saadetud arve alati õigel ajal.
Kui septembris uut poliisi ei tulnud, hakkas naine muretsema ja helistas kindlustusfirmasse. «Algul lubati arve kohe välja saata, aga siis teatati, et uut lepingut ei saa teha, kuna mu autot pole neil kirjas,» rääkis ta.

Veel hiljem selgus, et nii sõiduki väljalaske- kui ka esmase registreerimise ajad on kaotsi läinud. «Kogu aeg olid olemas olnud ja nüüd äkki olid kadunud,» imestas naine.

Suhtlus nelja if-lasega

Ei aidanud seegi, kui Uusmaa telefonis oma varasema liikluskindlustuslepingu ette luges. Naise 1989. aasta Audi 80 on olnud Ifis kindlustatud juba kuus aastat, nüüd aga korraga seda andmebaasidest ei leitud.

Klienditeenindaja, kellele murelik klient helistas, ajas süü liiklusregistri büroo kaela, sest seal olevat andmebaasi muudetud. Ja käratas lõpuks telefoni: «Otsige endale uus kindlustusfirma!»

Liiklusregistri büroosse helistades tuli välja, et seal on kõik andmed Uusmaa auto kohta olemas ning ka numbrid klappisid. «Veel toredam, seal selgus, et hoopis kindlustus oli andmebaasi uuendanud, mis tähendab, et praagis oli süüdi ikkagi kindlustus,» kirjeldas ta toimunut.

Naine jõudis Ifis rääkida nelja inimesega. «Iga kord rääkisin sama jutu ära, aga ei midagi. Lõpuks helistas üks kõrgem ülemus, kes mind puhta lolliks tegi. Olin selle peale tõeliselt õnnetu,» meenutas ta.

Huvitav oli naise sõnul seegi, et ükski kindlustusfirma ametnikest ennast kliendile ei tutvustanud. Ka nende suhtlemisstiil oli naise sõnul mitte lihtsalt kärkiv, vaid lausa süüdistav ning kohati isegi halvustav.

Nimelt palus Uusmaa endale lisaks e-arvele ka paberpoliisi saata, sest soovib, et see tal alati autos kaasas oleks. «Selle peale klienditeenindaja lausa sõimas mu läbi,» ütles ta.

Naine võttiski kindlustaja soovitust kuulda ja kindlustas oma auto teises firmas, kus see protseduur võttis aega napilt pool päeva.

«Äkki oli minu alla tuhande krooni aastas Ifi jaoks liiga väike summa? Riskikoefitsient on ka ainult 0,40. Vist pole selliseid vana autoga korralikke kundesid, kes avariisid ei tee, neile tarvis,» mõtiskles Uusmaa nüüd.

Ettevõte vabandas

Mis oleks saanud aga siis, kui kange naine poleks ise oma kindlustust taga otsima hakanud? Sel juhul oleks enda hinnangul vist siiani kodus poliisi oodanud ja ilma kindlustuseta sõitma pidanud.

If Kindlustus vastas Postimehe toimetuse järelepärimise peale, et tegemist on kahetsusväärse juhtumiga ja vabandas. «Kindlustuspoliiside uuendamisi jälgime pidevalt tavakorras ja kirjeldatud olukord on pigem inimlik arusaamatus,» seisab vastuses.

Ifi kommunikatsioonijuht Eva-Grete Aljas ütles, et kuigi antud juhul esines tehnilisi tõrkeid nii kindlustusfirma kui ka selle teenusepakkujate infovahetuses, ei õigusta see olukorda, kus klient ei saanud temale sobivat lahendust. Ettevõte lubas teha kõik, et tulevikus sarnase olukorra kordumist vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles