Salaviina tootmine sulges Liiwi Heliisi uksed

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiwi Heliisi omaniku Aivis Ohtla kirg on kihutamine kallite ringrajaautodega.
Liiwi Heliisi omaniku Aivis Ohtla kirg on kihutamine kallite ringrajaautodega. Foto: Karli Saul

Eesti suuruselt teine alkoholitootja Liiwi Heliis oli sunnitud tootmise lõpetama – ettevõtte tehaseruumidest avastati salaviina ja neilt võeti ära aktsiisilao tegevusluba.

Juba eelmise aasta lõpus alustas maksu- ja tolliameti uurimisosakond Liiwi Heliisi osas kriminaalasja. Kohtueelset menetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb maksumärgiga märgistamata või käitlemiseks mittelubatud alkoholi suures koguses hoidmist ja ladustamist.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja asetäitja Ardi Mitt ütles, et sel suvel peeti sama kriminaalmenetluse raames Viljandimaal kinni Pärnu elaniku juhitud väikebuss. Sõiduki peidikutest leiti kokku 360 pooleliitrist pudelit viina Foršs, millel puudus kohustuslik kange alkoholi maksumärk.

Samal päeval pärast väikebussi kinnipidamist ja salaalkoholi leidmist otsisid maksu- ja tolliametnikud läbi Liiwi Heliisi tehase Viljandimaal Holstres. Tootmishoonest leiti samuti 400 pudelit maksumärkideta viina Foršs.

Kuna sõna «foršs» tähendab läti keeles «armas» või «nunnu», siis oli salaviin tõenäoliselt mõeldud Läti turule viimiseks. Alkoholiseaduse järgi peab tootja kogu käideldava ja toodetava alkoholi kandma alkoholiregistrisse. AS Liiwi Heliis ei olnud nimetatud viina registrisse kandnud.

Maksu- ja tolliameti avastuse järel hakkas kiiresti kasvama Liiwi Heliisi maksuvõlg riigi ees ja nüüd ulatub see juba üle 30 miljoni krooni.

Eelmisel nädalal esitas maksu- ja tolliamet Liiwi Heliisile kui juriidilisele isikule kahtlustuse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb alkoholi ebaseaduslikku tootmist. Alkoholi ebaseadusliku tootmise ja hoidmise eest näeb seadus ette rahatrahvi kuni 250 miljonit krooni.

Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla on varem avalikkuses silma paistnud oma pillava elustiiliga ja kallite ringrajaautodega kihutamisega. 2004. aastal rakendas maksu- ja tolliamet mehe suhtes kaudset maksustamist ja mõistis välja 1,2 miljoni krooni ulatuses maksutulu.

Kuid kohtus jäi alkoholitööstur lõpuks õigeks. Ise põhjendas ta oma suuri rahalisi võimalusi isalt saadud pärandusega. Muu hulgas oli Liiwi Heliisi põhivahendite hulgas 140 000 krooni maksev solaarium.

Viimati teatas Liiwi Heliis veel augustis uue kaupluse avamisest Rocca al Mares nn Audi tornis. Kokku on ettevõttel mitmes Eesti linnas seitse firmapoodi.

Eile Liiwi Heliisi kontoritelefon ei vastanud ja ka Aivis Ohtlat ei õnnestunud kommentaari küsimiseks tabada. Alkoholitootjate liidu juht Janek Kalvi tõdes, et alkoholitootmises on toimunud suured muutused ja praeguseks on liitu kuulunud 12 liikmest alles vaid neli: Liviko, Altia, Remedia ja Tallinna Karastusjoogid, mille tootmismaht on minimaalne. Kõnealust juhtumit ei soovinud praegu Jaapanis viibiv Kalvi kommenteerida.

Liiwi Heliis tootis muu hulgas rasvapõletusjooki Fat Burner. Selle joogi lootis mullu GP2 vormelisarjas osaleva meeskonnaga Racing Engineering reklaamilepingu sõlminud Eesti tippärimees Margus Reinsalu viia rahvusvahelisele turule.

Liiwi Heliis

Firma tuntumad joogid

•    Rasvapõletaja Fat Burner

•    Energiajook LX Power

•    Vitamiinijook Alko Stop

•    Veesari Hope

•    Limonaad Rate.ee

•    Liiwi viin

•    Liiwimaa palsam

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles