Nasdaq lõi kõigi aegade rekordi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nasdaqi elektroonilistest tabloodest mööduja teeb uuest rekordist telefonikaameraga pilti.
Nasdaqi elektroonilistest tabloodest mööduja teeb uuest rekordist telefonikaameraga pilti. Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

USA börsi Nasdaq koondindeks lõi eile õhtul senise kõigi aegade kõrgeima tulemuse rekordi, peatudes börsipäeva lõpus 5056,06 punkti peal.

Viimatine rekord 5048,62 pärines aastast 2000, millele kohe järgnes ka dotcomi buumi kokkukukkumine. 2002. aastal kukkus Nasdaqi indeks 1114,11 punktini, sealtmaalt on indeks kasvanud 13 aastaga 4,5 korda.

Ka suurfirmade aktsiate koondindeks S&P 500 ületas kauplemispäeva kestel eile senise rekordi, kuid sulgus siiski madalamal, vahendas Reuters.

Nasdaqi tõusu vedasid ka eile tehnoloogiafirmad eesotsas Apple'ga; viimase panus on olnud indeksi tõusus üks suurimaid. Samuti on indeksit ülespoole tõuganud biotehnoloogiafirmad nagu Gilead Sciences ja sotsiaalmeediaettevõtted nagu Facebook.

Reutersi küsitletud turustrateegid märkisid, et tegelikult on indeksil ka edaspidi tõusuruumi.

«Nüüd kus indeks on rekordkõrgel, arvan, et see ei kavatsegi peatuda. Sel on potentsiaali veel tõusta, kui just ei juhtu midagi, mida ma ennustada ei oska,» ütles agentuurile Walter Price, AllianzGI Global Technology fondi vanemhaldur.

«2000. aastal kauplesid mitme firma aktsiad 200 või 300 korda kõrgemal tasemel kui järgmise aasta ennustavad tulemused. Nüüd midagi sellist pole. See on hoopis teine maailm võrreldes 2000. aastaga.»

Thomson Reutersi andmeil on Nasdaqi koondindeksi turukapitalisatsioon nüüd 8,2 triljonit USA dollarit, S&P 500 indeksil 19,5 triljonit. 2000 märtsis oli Nasdaqi maht 6,6 triljonit dollarit.

«See näitab tehnoloogia ja biotehnoloogia tugevust ning koondumisi ja ülevõtte mõlemal alal, eriti biotehnoloogias,» ütles Tim Ghriskey, Solaris Groupi investeeringute juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles