Maksutõusude üle vaatamine koalitsiooni veel lõhki ei aja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Erakogu

Kui koalitsioonipartnerid otsustaksid koalitsioonilubaduste katteallikate, ehk peamiselt aktsiiside, kasvutemposid või määrasid veel üle vaadata, siis see ei tähendaks valitsusparteide esindajate sõnul veel uue koalitsioonileppe vajadust.

«Maksumuudatuste määra ja nende kehtima hakkamist on hüpoteetiliselt võimalik ümber vaadata,» ütles BNSile riigikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni esimees Andres Anvelt, kelle sõnul on koalitsioonilepingus tuluartiklid kirjas ja uut lepingut võib vaja minna alles siis, kui mõni katteallikas tervikuna välja võetakse.

«Koalitsioonileping on sõlmitud partnerite vahel ja kui partneritel on valmisolek vaadata asju üle, siis on see ilmselgelt võimalik,» sõnas IRL-i fraktsiooni esimees Priit Sibul BNSile. «See sõltub sellest, kas tahet on või kas suudetakse leida uusi katteallikaid, või on partnerid valmis loobuma oma koalitsioonilepingu lubadustest.»

Ta lisas, et koalitsioonilepingu katteallikate üle vaatamine ei tähenda automaatselt koalitsiooni lagunemist. «Kui me koalitsioonilepingut loeme, siis nii üheselt ei ole need katteallikad ju kokku lepitud. Kõik partnerid on huvitatud oma ideede realiseerimisest ja teiselt poolt on ühiskonna jaoks oluline, et eelarve mõistlikul kujul ka kokku tuleb,» ütles Sibul.

«Eelnõud koos põhjalike mõjuanalüüsidega jõuavad valitsusse ja seejärel arutamisele parlamenti,» ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer. «Plaanitavad muudatused vähendavad riigi eelarvetulusid ja nende täitmiseks plaanib valitsus tõesti tõsta alkoholi,-tubaka- ja kütuseaktsiisi.»

Samas Holsmeri sõnul vastutab muudatuste kujunemise eest rahandusministeerium. «Valitsusliidu eesmärkide täitmise kui ka nende katteallikate ära jätmise üle pole põhjust spekuleerida. Konkreetsemate eelnõude ettevalmistamise, huvigruppide kaasamise ja neilt laekunud ettepanekute analüüsiga tegeleb aktiivselt rahandusminister,» rääkis Holsmer. «Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide ja IRL-i vahel sõlmitud kokkulepe lastetoetuste tõstmiseks, tööjõumaksude langetamiseks ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmiseks kehtib.»

«Mina selgelt midagi ei välista. Eelarve tuleb kokku saada, aga täna ma pean kõige realistlikumaks edasi minekut nii, nagu asjad on hetkel kokku lepitud,» rääkis Sibul. «Niipea, kui [koalitsioonipartnerid] hakkavad rääkima [oma lubadustest loobumisest], on kõik võimalik. Aga kui nad räägivad, et otsigu keegi katteallikaid, meie asjad peavad realiseeruma, niikaua ei ole see ju aus käitumine.»

Uus valitsusliit on muuhulgas lubanud tõsta kolmanda lapse toetuse 300 eurole; langetada sotsiaalmaksu 1 protsendipunkti võrra ja tõsta maksuvaba miinimumi 154 eurolt 205 eurole. Nende kateallikana on senini olnud kavas peamiselt tõsta aktsiisimakse.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles