Vitsur Exceli tabelist: kui on vaja, tuleb riigivõlga kasutada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Mihkel Maripuu

Exceli tabeli järgi riigi majandamises poleks häda midagi, kui tabelit osataks korralikult koostada, leidis LHV Panga majandusekspert Heido Vitsur tänases ETV saates «Vabariigi kodanikud».

Vitsur leidis, et n-ö Exceli tabelil iseenesest viga pole, rahandusministeerium peabki neid koostama, ent küsimus on, kuidas see kokku panna, vahendas ERRi uudisteportaal.

Eksperdi sõnul on kõige halvem see, et 20 aastat on räägitud, et kui me kuskil kulutusi suurendame, siis tuleb näidata, kust vahendeid ära võtame. «Aga äkki ei tohi ära võtta, äkki tuleb üldse kulutusi suurendada, ja siin me tuleme riigivõla juurde - igas küsimuses ei ole õige riigivõlast loobuda, kui on vaja, kui on kasulik, siis tuleb seda kasutada,» arvas Vitsur.

Ta tõi näiteks Singapuri, kus välisvõlga praktiliselt pole, aga sisevõlg on SKP-st suurem, ent milline suurepärane riik on seal oma sisevõla arvel üles ehitatud.

Peaminister Taavi Rõivase nõunik eelmise valitsuse ajal, nüüd sõltumatu majandusanalüütik Ruta Arumäe kirjutas Postimehe arvamusküljel, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid ning mitte keegi ei analüüsi nende sammude laiemaid tagajärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles