Euroopa Liit esitab Gazpromile süüdistuse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi logo peakorteri küljel Moskvas.
Gazpromi logo peakorteri küljel Moskvas. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon plaanib lähipäevil esitada Gazpromile, mis on regiooni suurim gaasiga varustaja, süüdistuse monopolivastase seaduse rikkumise eest, vahendab The Wall Street Journal.

Euroopa Liit alustas uurimist kaks ja pool aastat tagasi, kuid süüdistust pole viimase aasta jooksul esitatud, sest kardeti, et see võib muuta diplomaatilised jõupingutused Ukraina ja Venemaa vahelise konflikti lahendamisel keerulisemaks.

Gazpromi ootab mitme miljardi dollari suurune trahv ajal, mil Venemaa on niigi keerulises seisus, sest energiahinnad langevad ning Euroopa liikmesriigid otsivad alternatiivseid gaasiallikaid.

Majanduslehel ei õnnestunud Gazpromilt kommentaari saada, kuid varem on nad öelnud, et tegemist on poliitiliselt motiveeritud uurimisega, mille eesmärk on sundida ettevõtet hindu alandama.

Kui Euroopa konkurentsiamet alustas 2012. aastal Gazpromi uurimist, reageeris Venemaa president Vladimir Putin kohe määrusega, mis keelas ettevõtetel ilma valitsuse loata välisregulaatoritele infot anda. Kuid Euroopa Komisjon oli juba jõudnud teha Gazpromi Euroopa tütarettevõtete kontoritest üllatuslikud läbiotsimised.

Konkurentsiamet käis ka Eesti Gaasi kontoris.

Komisjon kahtlustab Gazpromi ebaõiglases käitumises kolmes valdkonnas: mõnel riigil on keelatud Gazpromilt ostetud gaasi edasi müüa; mõne lepinguosa sidumine muude tegevustega – näiteks gaasi hinna sidumine koostööga teistes valdkondades, nagu osalemisega uute torujuhtmete ehitamisel; gaasi hinna sidumine nafta maailmaturu hindadega.

Näiteks Leedu on kaevanud, et nemad peavad gaasi eest maksma rohkem, sest riik sundis Gazpromi sealset tütarettevõtet jaotusvõrgu ära müüma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles