Euratom andis Ungari tuumajaama projektile heakskiidu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari Paksi linna tuumajaama 2. reaktoriplokk.
Ungari Paksi linna tuumajaama 2. reaktoriplokk. Foto: EPA

Euroopa Liidu tuumajärelevalveagentuur Euratom on allkirjastanud Ungari-Vene tuumakütuse tarnelepingu, andes sellega Vene Rosatomile loa Paksi tuumajaama laiendamiseks, teatas Ungari valitsus eile.

Euratomiga märtsi lõpus sõlmitud kokkuleppe kohaselt saab Venemaa loa tarnida kümneks aastaks Ungari keskosas asuvale riigi ainsale Paksi tuumajaamale kahe uue reaktori jaoks tuumakütust.

Euroopa allikas kinnitas eile AFPle Euratomi heakskiitu projektile.

Ungari peaministri Viktor Orbáni kantseleiülem János Lázár nimetas kokkulepet «pöördepunktiks».

Euratom väljendas esialgu muret selle üle, et Venemaast saab tuumareaktorite monopoolne kütusetarnija.

Venemaa ja Ungari allkirjastasid 2014. aasta jaanuaris tuumaenergiakoostöö kokkuleppe, mis näeb ette Paksi tuumajaama 2027. aastaks kahe uue reaktori ehitamist, tuumakütuse tarneid ja ehitusjärgset hooldust. Kokkuleppe maksumus on umbes 12 miljardit eurot.

Venemaa laenab projekti raames Ungarile 10 miljardit eurot.

Vene poolel on Ungari koostööpartner riiklik aatomienergiakorporatsioon Rosatom.

Lázár lisas, et läbirääkimised Euroopa Komisjoniga vältavad veel ilmselt mitu kuud, et leevendada komisjoni muresid projekti vastavuse üle ELi konkurentsi- ja riigitoetuse reeglitega.

Lepet on peetud märgiks Orbáni ja Vene presidendi Vladimir Putini lähedastest suhetest ning see on tekitanud küsimusi ELi ja Venemaa jahenenud suhete taustal seoses Ukraina konfliktiga.

«See lepe puudutab Euroopa energiatarnete turvalisust, Ungari energiasõltumatust, sõltuvuse vähendamist gaasist ega kätke endas sõltuvuse suurenemist Venemaast,» ütles Orbáni kantseleiülem.

Tuumareaktorite ehitus peaks algama 2018. aastal.

Praegu on Paksi tuumajaamas neli Vene päritolu surveveereaktorit, mille koguvõimsus on 2000 megavatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles