Reding süüdistas Sarkozyd seksismis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viviane Reding.
Viviane Reding. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa õigusvolinik Viviane Reding ei tagane Prantsusmaa aadressil mustlasküsimuses öeldud sõnadest ning süüdistab president Sarkozyd juba ka seksismis.

Reding tõmbas endale möödunud nädalal kaela Nicolas Sarkozy vihavalingu, kui võrdles mustlastest immigrantide deporteerimist Prantsusmaalt Teise maailmasõja hirmutegudega.

Eile Strasbourgis esmakordselt pärast konflikti avalikult sõna võtnud Reding keeldus vabandamast ning andis mõista, et Prantsuse valitsus kasutab vaidlust sõnakasutuse üle tähelepanu kõrvalejuhtimiseks sellelt, kuidas nad mustlasi kohtlevad.

Ta väitis, et vaidlus on tema vaateid vaid kinnitanud ning süüdistas oma mahategijaid seksismis. «Kui meespoliitik rusikaga vastu lauda virutab, siis ta kaitseb end. Kui aga naine seda teeb, siis ta hüsteeritseb,» ütles ta.

Reding ütles, et ettevalmistused Prantsusmaa valitsuse ametlikuks noomimiseks kulgevad väga kiiresti. Ta selgitas, et on edastanud vastava soovituse Euroopa Parlamendi kodanikevabaduste komiteele.

Kas Prantsusmaa suhtes ka menetlus algatatakse, otsustab 30. septembril 27 voliniku täiskolleegium. Ühtlasi peaks sellise otsuse juba tuleva nädala jooksul isiklikult heaks kiitma ka komisjoni president José Manuel Barroso.

Ühe protsessiga tuttava ELi ametniku sõnutsi on asi aga sama hästi kui kindel. «Lahtine on vaid see, kas Prantsusmaad rünnatakse diskrimineerimise eest või lihtalt selle eest, et nad ELi tööjõu liikumisvabaduse seaduse oma raamatutesse vigaselt ümber kirjutasid,» ütles ta.

Prantsuse päevalehe Le Monde’i andmetel ähvardas Sarkozy tegelikult Euroopa liidrite tippkohtumist lausa boikoteerida ning nõudis esmalt Redingilt vabandust.

Redingi poolt möödunud nädalal Prantsuse uudisagentuuri AFP kaudu edastatud pressiteates seisis, et «ta ei tahtnud kuidagi tõmmata paralleele Teise maailmasõja ja Prantsuse valitsuse tegude vahele».

Reding ütles eile, et ta ei viidanud kordagi ühelegi etnilisele ega religioossele rühmitusele, kuigi Sarkozy möödunud nädalal korduvalt kinnitas, et tema kommentaarid kujutasid endast võrdlust holokaustiga.

Reding väitis, et ta viitas diskrimineerimise üldpõhimõtetele, ning et sellest lähtuvalt kavatseb EL Prantsusmaa ka kohtu ette tuua. «Terve inimgrupi võib riigist välja visata vaid siis, kui iga üksik liige on seadust rikkunud,» ütles ta.

Prantsusmaa on kinnitanud, et tänase seisuga deporteeritud 8300 mustlast on lahkunud riigist vabatahtlikult.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles