Iraanis hiilib potentsiaalseid investoreid juba parvedena

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani esindus Berliini turismimessil.
Iraani esindus Berliini turismimessil. Foto: AXEL SCHMIDT / REUTERS

Nad saabusid kui Ameerika «turistid» ning olid üllatunud kallistuste ja isegi kingituste üle, millega inimesed neid Teherani uulitsail ja basaaridel kostitasid.

Erinevalt tavapärastest turismigruppidest koosnes see seltskond aga ettevõtjatest, konsultantidest ja investoritest, kes tulid USAst uurima ärivõimalusi Iraanis – kui tuumaprogrammist tulenevad rahvusvahelised sanktsioonid tühistatakse.

Läinud neljapäeval kogunes grupp Teherani nooblisse Prantsuse restorani Prive, kirjutab Financial Times. Seal andsid lääne haridusega Iraani ettevõtjad neile klantsülevaate uuest ja investorisõbralikust Iraanist, mis just praegu ilmavalgust on nägemas.

See oli esimene kord pärast 1979. aasta Islamirevolutsiooni, kui USA ärimehed Iraanis avaliku koosoleku maha pidasid.

Vaikselt käivad Iraanis nüüd maad kuulamas investorid kõikjalt maailmast. Nad üritavad luua kontakte – et olla valmis, kui tuumadiil juuni lõpuks teoks saab. Iraanlastes omakorda tekitab vaimustust väljavaade pääseda ligi USA firmadele ja toodetele.

Kuulujuttude kohaselt on tähtsatest tegelastest koosnevad USA äridelegatsioonid – alates lennu- ja naftafirmadest kuni suurte toidutootjateni – käinud Iraanis salamisi koosolekuid pidamas juba aasta või kauemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles