Euroopa kõige saastavamaid autosid ostavad eestlased

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembris oli eelistatuim automark Toyota. Selle embleemiga autosid müüdi 129.
Detsembris oli eelistatuim automark Toyota. Selle embleemiga autosid müüdi 129. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eestlased ostavad Euroopa kõige saastavamaid autosid – kui Euroopa keskmine on 123,4 grammi süsihappegaasi kilomeetri kohta tootev auto, siis Eesti keskmine uus auto toodab 141 grammi süsihappegaasi.

Suurimate saastajatena järgnevad Läti 140 grammiga ning Bulgaaria 136 grammiga. Kõige efektiivsemaid sõidukeid ostavad hollandlased, kreeklased ja portugallased – vastavalt 107, 108 ja 109 grammi, sedastas Euroopa Energiaagentuur.

53 protsenti kõigist läinud aastal ostetud uutest autodest olid diiselautod. Kõige diislisõbralikumad olid Iirimaa, kus pea kolmveerand ostetud autodest olid diiselmootoriga.

2014. aastal osteti 38 000 elektriautot, mida on 57 protsenti enam kui aasta varem. Suurimad elektriauto kasutajad on prantslased, kes ostsid enam kui 10 700 sõidukit. Ent elektriautod moodustasid siiski vaid 0,3 protsenti kõigist uutest registreeritud autodest.

Kokkuvõttes tootis keskmine mullu ostetud auto seitse grammi vähem süsihappegaasi, kui eesmärk ette nägi. Siiski peaks Euroopa keskmine auto eraldama 95 grammi süsihappegaasi kilomeetri kohta aastaks 2021.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles