Holsmer: sotside suhtumine koalitsioonileppesse ei ole vastutustundlik

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer
Remo Holsmer Foto: Andres Haabu / Postimees

Sotsiaaldemokraatide avaldus kütuseaktsiisi teemal ei näita nende vastutustundlikku suhtumist koalitsioonileppesse, leiab riigikogu rahanduskomisjoni esimees Remo Holsmer (Reformierakond).

Sotsiaaldemokraat Vadim Belobrovtsev märkis eile, et sotside leeris käib aktsiiside tõstmise teemal terav diskussioon ning et kütuseaktsiisi tõstmine oli Reformierakonna ja mitte sotsiaaldemokraatide idee.

«Head partnerid sotsiaaldemokraadid on koalitsioonileppele alla kirjutanud ja nii, nagu ei ole ükski leppe lubadus kellegi ainuomane, pole seda ka katteallikad. Mõlemad on ühine kokku lepitud valitsuse poliitika,» ütles Holsmer.

«Kui konkreetsemalt alkoholi-, tubaka- või kütuseaktsiisi tõstmisest rääkida, siis soovime me neist laekuva raha suunata lastetoetuste suurendamiseks, tööjõumaksude vähendamiseks ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmiseks 205 euroni kuus. Seda ei tee Reformierakond üksi, vaid koos IRLi ja sotsidega,» rõhutas ta.

Holsmeri sõnul on sotsiaaldemokraadid aastaid rääkinud sellest, et Eesti maksukoormus võiks olla kõrgem. «Selles osas on meil eriarvamus. Uus valitsus maksukoormust tervikuna ka ei suurenda.» 

«Peale koalitsioonileppe lubadustele alla kirjutamist on ootamatu hakata ütlema, et üks või teine asi ei sobi või omistama mõnda tegevust ühele koalitsiooni osapoolele. Ma täitsa usun, et sotsiaaldemokraadid oskaks imehästi ära jagada 100, 300 või 500 miljonit eurot riigieelarve raha, kuid «te kõik teised leidke raha, küll me selle ära kulutame»-suhtumine ei ole vastutustundlik,» märkis Holsmer.

«Kui aga vaadata sotsiaaldemokraatlikku alternatiivi tulude suurendamisel riigieelarves, siis on selleks pea poole kõrgem ehk 29 protsendine tulumaksumäär teatud astmest, automaks ja ettevõtete kasumi maksustamine. Eesti majandusele ja maksude struktuurile laiemalt see kindlasti head ei teeks,» lisas Holsmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles