Kia Pride – Iraani nali

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saipa Saba - Kia Pride'i sedaan-versioon - Iraani mägitee veerel peatumas. Luukpära nimi on Nasim.
Saipa Saba - Kia Pride'i sedaan-versioon - Iraani mägitee veerel peatumas. Luukpära nimi on Nasim. Foto: commons.wikimedia.org

Hiljuti said Iraani televaatajad itsitada kodumaise liiklusvahendi üle nimega Kia Pride, mis moodustab 40 protsenti riigi teedel vuravatest autodest.

Uudisklipp «Valus valik» näitas mitut tosinat Iraagi piirile ekspordiks üles rivistatud Pride’i. «Iraagi rahvas seisab nüüd silmitsi küsimusega, mis on neile ohtlikum – Pride või ISIS,» naljatles reporter.

Karmidest sanktsioonidest vaevatud Iraanis ei ole uue auto otsijail erilist valikut, kirjutab Financial Times. Paljud peavad leppima Kia Pride’iga, mida valmistab kohalik ettvõte Saipa.

Iraani politsei- ja tervishoiuametnikud on korduvalt hoiatanud kodanikke antud autoga sõitmise eest. Mullu läks politsei asejuht brigaadikindral Eskander Momeni isegi niikaugele, et nõudis selle sõiduki tootmise seiskamist.

Nüüd on Iraan aga elevil ja inimeste hinges pulbitseb lootus, et tänu tuumaleppele USA ja teiste suurjõududega saavad nad peatselt sanktsioonidest priiks. Siis koidaks uus päev ka Iraani autosektorile, mis on üks suuremaid tööandjaid riigis ning juhtiv «naftaväline» tööstusharu.

«Me ei oota imesid, kuid sanktsioonide eemaldamine tähendab, et Iraan firmad võivad valida partnerluse suuremate [auto]tootjatega,» ütles Iraani Tootjate Liidu vanemnõunik Davoud Mirkhani Rashti.

Samal ajal tõrjub Saipa Kia suunas lendulastud naljalugusid, mis on «kahtlased» ning «kahjustavad strateegilist kodumaist toodet». Ühtlasi juhib Saipa tähelepanu tõsiasjale, et irvhambad aktiveerusid eriliselt paar päeva pärast seda, kui ettevõte sõlmis 100 miljoni dollarilise lepingu Iraagiga.

Oma kirjalikus teadaandes Financial Timesile selgitas Saipa, et alates 2012. aasta märtsist on toodetud 4,67 miljonit Kia Pride’i, mis on osalenud 114 799 avariis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles