Heido Vitsur: Ruta Arumäel on õigus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandusteadlane Heido Vitsur.
Majandusteadlane Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits / Postimees

LHV Panga majandusekspert Heido Vitsur on nõus neli kuud peaministri nõunikuna töötanud Ruta Arumäe hinnanguga, et Eesti riiki juhitakse primitiivselt, samas puudus Arumäel Vitsuri arvates ka ettekujutus, mida temalt oodatakse.

Vitsur ütles BNS-ile, et õigus on nii nendel, kes Arumäed kritiseerivad kui ka Arumäel endal. «Ma olen üle 20 aasta kirjutanud, et Eesti majanduses ja riigijuhtimises lähtutakse aksioomidest ja lähenemine on suhteliselt primitiivne,» sõnas Vitsur. «Kõige suurem pärand, mis meil on, on nõukogude ajast planeerimine, lähtudes baasist ja siis selle korrigeerimine siia-sinna mingil loogilisel põhjusel,» lisas ta.

Sügavat valdkondadevahelist analüüsi takistavad Vitsuri hinnangul ametkondlikud barjäärid ja otsuste tagajärgi võetakse ehk teadmiseks, kuid otseselt nendega ei arvestata. «Selliseid probleeme on mitusada,» tõdes Vitsur. «Selliste asjadega, mis tegelikult lubaks riigi tegevustes sünergiat välja tuua ja ebaefektiivsust tervikuna välja rookida, selleni meie valitsus pole küündinud, isegi seda probleemi ei nähta,» lisas ta ja tõi probleemi näitlikustamiseks välja Eesti demograafilise olukorra.

«Ei ole näha mingit terviklikku programmi, kuidas tulla välja sellisest demograafilisest olukorrast, kuidas saada hakkama ja mida peab tegema ühes, teises või kolmandas valdkonnas,» ütles Vitsur. «Sel teemal ei räägitagi, elatakse lühiajalises maailmas,» lisas ta.

Vitsuri arvates ootas Arumäe, kes on tuntud kui hea analüüsi- ja sünteesivõimega ökonomist, et tema abi on vaja just interdistsiplinaarsete probleemide lahendamisel, kuid neid isegi ei arutatud. «Ega tema ei ole mingisuguse poliitika direktor, et otsustatud poliitikat ellu viia või asja, mis on kaheldava väärtusega, paremaks muuta. Ta ei ole üldse selle valdkonna inimene,» ütles Vitsur. Samal põhjusel on Vitsur enda sõnul ka viimased kümme aastat poliitikast täiesti eemale hoidnud. «Ruta on temperamentsem inimene kui mina, mina püsisin seal lähedal natukene kauem,» sõnas ta.

Vitsuri hinnangul istus Arumäe Rõivase nõunikuks minnes «valesse paati». «Ta ei teinud seda, mida temalt oodati ja selle tõttu tema oma rolli ei täitnud. Aga samas, et Eesti riiki valitsetakse küllalt primitiivselt, selles osas on Ruta Arumäel õigus,» ütles Vitsur.

Eelmise valitsuse ajal peaminister Taavi Rõivase nõunikuna töötanud Ruta Arumäe kirjutas ajalehe Postimees arvamusloos, et riigi majanduspoliitikat juhitakse Exceli tabelitega, liites kokku vaid kulusid ja tulusid.

Heido Vitsur kuulub Keskerakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles