Valitsus peab leidma eelarvesse juurde sada miljonit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivase juhitav kolmikliit peab asuma täitma potentsiaalset auku tulevate aastate eelarves.
Taavi Rõivase juhitav kolmikliit peab asuma täitma potentsiaalset auku tulevate aastate eelarves. Foto: Liis Treimann / Postimees

Valitsus hakkab arutama, kuidas halvenenud majandusprognoosi valguses parandada lähiaastate eelarvepositsiooni 100 miljoni euro võrra, ütles peaminister Taavi Rõivas.

Kõneldes uue koalitsiooni valimislubaduste katteallikana kavandatavast aktsiisitõusust, ütles Rõivas, et bensiini aktsiisitõus on märkimisväärselt parem kui automaks.

Lisaks tuleb läbi vaadata kuidas maksustatakse alkoholi- ja tubakatooteid. «Ka kõik varasemad valitsused on öelnud, et tubakas ja alkohol ei tohi poes ajas odavamaks minna,» ütles peaminister valitsuse pressikonverentsil.

Esmaspäeval avalikustas rahandusministeerium kevadise majandusprognoosi, mis ennustab tuleva aasta maksulaekumiste vähenemist varemprognoosituga võrreldes 47 miljoni euro võrra.

Vahe võrreldes suveprognoosiga süveneb veelgi 2017. aastal, mil prognoositakse 99,3 miljoni eurost vähenemist ning 2018. aastaks oodatakse 118,5 miljoni euro võrra väiksemat maksulaekumist. Seda jätkuvalt selle tõttu, et mullu suvel oli käibemaksu ja sotsiaalmaksu laekumise prognoos palju optimistlikum.

Lisaks varemarvatust väiksemale maksulaekumisele on uues koalitsioonileppes ületulevast aastast puudu katteallikad 18,9 miljoni euro ulatuses. 2018. aastal süveneb puudujääk 41,1 miljoni ning 2019. aastal 51,7 miljoni euroni. See tähendab, et koos võib-olla väiksema maksulaekumisega jääb 2017. aastal planeeritust puudu üle 140 miljoni euro.

Peaministri viidatud tubaka- ja alkoholikaupade aktsiise ei ole valitsus otsustanud tõsta enne 2018. aastat, sest aktsiisid tõsteti etteruttavalt ära juba Rõivase esimese valitsuse ajal.

Alates 2018. aastast on praegune koalitsioon plaaninund tõsta tubaka- ja alkoholiaktsiisi nii palju, et võita sellest eelarvesse juurde 52 miljonit eurot. Tubaka- ja alkoholiaktsiisi laekumise suhtes oli suhteliselt tagasihoidlikul seisukohal aga rahandusministeeriumi prognoos, mis ennustas lähiaastatel loodetust väiksemat laekumist, sest aktsiisikaupade tarbimine lihtsalt väheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles