Rõivas aktsiisitõusu vastu protestijatele: tasub kainelt järele mõelda

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ütles videointervjuus Postimehele, et inimestel, kes valmistuvad kütuseaktsiisi tõstmise vastu tänavatele protestima minekut, tasub kainelt järele mõelda ning hinnata, kas kütuse kallinemine kuni viis protsenti aastas ikka väärib seda.

Facebookis on loodud juba mitmeid tuhandete liikmetega gruppe kütuseaktsiisi tõstmise vastu ning nüüd on aktivistidel plaanis ka tänavatele protestima tulla.

«Minu soovitus on rahulikult järele mõelda. Mõelda selle peale, millised on alternatiivsed valikud. Mõelda, kas kõige suurem probleem on see, et kütuse hind kuskil neli või viis protsenti aastas tõuseb, või sobib inimestele hoopis paremini alternatiivne automaks, mida mina isiklikult pean väga halvaks lahenduseks,» rääkis Rõivas.

Ta leidis, et neli-viis senti kallinev kütus ei ole põhjus, mille pärast tänavatele minna. «See on umbes viis-kuus korda väiksem muutus, kui on olnud nafta hinna tõusu ja languse mõju või ka dollari kõikumise mõju,» tõi ta näite.

Samuti sõnas ta, et see viis senti aastas on ka väiksem mõju, kui näiteks kahes Tallinnas asuvas sama keti tanklas olev hinnavahe. «Olen ise näinud kahte sama keti tanklat, kus on hinnavahe samal päeval kuus senti,» märkis peaminister.

«Öelda nüüd, et see mõju, mis on kahes erinevas tanklas, on inimeste jaoks aktsepteeritav, aga samas viie sendine mõju, mis tuleks aktsiisitõusust, on piketeerimist väärt… Ütleme nii, et tasub rahulikult kainelt järele mõelda ning tasub ikkagi hinnata, kas see väärib protesteerima tulekut,» lisas ta.

Facebookis loodud üritusele ««Ei» Kütuseaktsiisi tõusule!» on end osalejaks märkinud juba üle 50 000 inimese. Täpne protestiaktsiooni aeg ja kestvus on veel otsustamisel. Ürituse lisainfos heidetakse ette, et aastaks 2020 oleks kütuseaktsiisi planeeritud tõusu järel odavam tankida Soomes, ehkki keskmine palk on soomlastel mitu korda kõrgem.

«See ei ole õnneks täpne, sest see eeldab, justkui Soomes püsiksid kõik hinnad paigal,» märkis peaminister, lisades, et nii see ju ei ole. Võrrelda Eesti hindu näiteks viie aasta pärast Soome tänaste hindadega, on Rõivase sõnul kohatu.

«Samas, loomulikult me peame arvestama ka naabrite poliitikaga. Täna me teame, et nii Soomes kui ka Lätis on kütus pigem kallim kui Eestis. Peame väga tähelepanelikult aasta-aastalt jälgima, mida naabrid teevad. See puudutab ka näiteks alkoholi ja tubakat, sest me ei saa endale lubada seda, et aktsiisimäärad tõusevad Eestis väga palju kiiremini kui naaberriikides,» lisas ta.

Vaata veel videost, kuidas põhjendas Rõivas oma väljaöeldut, et säästlikumat sõidukit valides ei pruugigi inimeste kulud tõusta ning miks ei olnud valimisprogrammis konkreetselt kütuseaktsiisi tõusu ära märgitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles