Pärsia lahe riigid kukkusid relvi ostma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-15.
F-15. Foto: SCANPIX.

Pärsia lahe araabiamaad on käivitanud rahuaja kohta enneolematu ostukampaania, tellides USAst 123 miljardi dollari väärtuses relvi vastukaaluks Iraanile.


Kõige suurem on käesolevas aktsioonis Saudi Araabia enam kui 76 miljardi dollari suurune tellimus, mis ühtlasi annab tugeva süsti Ameerika kaitsetööstusele.

Kokkuleppe esimene faas, mis peatselt USA kongressile kinnitamiseks esitatakse, peaks kujunema ligikaudu 30 miljardi dollari suuruseks.

Washingtoni Strateegiliste ja Rahvusvaheliste Uuringute Keskuse ekspert Anthony Cordesman ütles, et USA üritab saavutada «uut Iraagi sõja järgset julgeolekustruktuuri, mis tagaks katkematud energiatarned globaalmajanduse tarvis».

Relvamüük «tõstaks regionaalse heidutustaktika taset ning aitaks USA-l kärpida oma relvajõudude koosseisu Pärsia lahe piirkonnas».

Relvastumine langeb aega, mil paljud Lähis-Ida riigid, kus paikneb kaks kolmandikku maailma teadaolevatest naftavarudest, on ülimalt häiritud Iraagi tuumaambitsioonidest.

Ühtlasi kardetakse, et kui Iisrael või USA Iraani tuumarajatiste pihta löögi peaksid korraldama, võiks see kaasa tuua nende pihta suunatud vastulöögi või katkestada nafta liikumise Hormuzi lahe kaudu.

Saudi Araabia saab endale 85 uut F-15 hävituslennukit, ühtlasi tõstetakse 70 olemasoleva lennuki varustuse taset. Põhitarnijaks on Boeing, mis saab tänu tellimusele end ühtlasi sõjalennukte tootmise valdkonnas arendada ja konkurentivõimet tõsta.

Teadaolevalt seisab peatselt ees ka radari- ja raketitõrjesüsteemide uuendamine ja Saudi Araabia idalaevastiku kaasajastamine.

«Saudide eesmärk on saata Iraanile selge signaal: me oleme õhus teist täielikult üle,» ütles üks Saudi Araabia kaitseanalüütik.

Kaasa on haaratud ka teised USA liitlased Pärsia lahe piirkonnas. Theodore Karasik Dubais paiknevast Lähis-Ida ja Pärsia lahe sõjalise analüüsi instituudist ütles, et Araabia Ühendemiraadid on sõlminud sõjavarustuse ostu  lepinguid 35-40 miljardi dollari ulatuses.

Emiraadid on saanud rohelise tule Lockheed Martini raketitõrjesüsteemi Thaadi ostmiseks, mis on efektiivne suurtes kõrgustes.

Nii Emiraatidel kui Kuveidil on samuti taskus Patriot-süsteemide uuendamise lepingud, mis tagavad raketikaitse madalamates õhukihtides.

Omaan ja Kuveit peaksid kulutama 2014. aasta lõpuks oma lennuvägede moderniseerimiseks vastavalt 12 ja 7 miljardit dollarit. Omaan saab muuhulgas 18 uut F-16 hävitajat.

USA lähima nelja aasta relvatehingute maht Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraatide, Omaani ja Kuveidiga on kokku hinnanguliselt 122,88 miljardit dollarit.

Blenheim Capital Partnersi tegevjuhi Grant Rogani sõnutsi on Lähis-Ida ja Kagu-Aasia maad traditsiooniliselt ostnud relvi nö ühe tehingu kaupa.

«Nüüd on neist saamas suurkliendid, isegi Lääne-Euroopast olulisemad püsikliendid,» ütles ta.
 

Copyright  The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles