Air Baltic suunas eestlaste «otselende» läbi Riia

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu lennuk.
Air Balticu lennuk. Foto: Raigo Pajula

Lätlaste lennufirma reklaamib jõuliselt Tallinnast tehtavaid otselende. Mõningatel juhtudel on need osutunud lennuks vahemaandumisega Riias.

Aprilli algul Pariisist Tallinnasse tagasilendu plaaninud tallinlannale tuli üllatusena see, kui Air Baltic teatas vahetult enne lennureisi toimumist, et otselend on muudetud vahemaandumisega reisiks. Reisijat ärritav asjaolu oli aga see, et Riiasse saabumise ja sealt väljumise vahel pidanuks ta ootama kokku seitse tundi.

Oma tagasireisi Tallinnasse tõstis naine seega päeva hilisemaks, mis tähendas ühtlasi ka vajadust broneerida lisapäev hotellis.

Teine samasugune juhtum ilmnes Postimehele teadaolevalt 17. märtsil, mil Pariisist Tallinna lendama pidanud üliõpilane sai viis päeva enne tagasilendu ja juhuslikult internetis online chek-in’i tehes teada, et hommikul väljuma pidanud lend on tõstetud õhtuseks ning kulgeb vahemaandumisega Riias.

«Helistasin kohe seepeale Air Balticu klienditeenindusse, kust öeldi, et muudatuse kohta on mulle saadetud e-kiri. Jälgin oma postkasti regulaarselt ja tean hästi, et ei ole sellist kirja saanud. Kuna tagasilennuni oli aega vähe, pidin olukorraga leppima ja ei hakanud seda enam ümber tõstma,» rääkis Tallinna Ülikoolis tudeeriv neiu, kel oli tagasilennu kuupäevaks pealinnas juba plaanid tehtud.

Tallinna lennujaama pressiesindaja Margot Holtsi sõnul teeb Air Baltic Pariisi liinil otselende alates möödunud aasta 28. oktoobrist ning alustab otselende Berliini ja Viini mai algul. «Seda tendentsi, et firma on hakanud lendusid läbi Riia suunama, me ei näe. Pigem on tegu ikka üksikjuhtumitega,» kommenteerib Holts 17. märtsi ja 3. aprilli muudatusi.

Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelineni hinnangul tekib väikesel turul nagu Eesti samadesse sihtkohtadesse lendamisel ülepakkumine. «Ilmselt ka sellest tulenevalt mainitud lendude tühistamised. Sarnased juhtumid meenuvad ka varasematest aastatest, kui lõunanaabrite lennufirma püüdis Leedus ja Eestis oma tegevust laiendada,» kommenteeris Eskelinen.

Hoolimata jõulisest lisandunud konkurentsist pole Estonian Airi lendude maht vähenenud. «Märtsikuu statistika peale vaadates toimus meiega reisivate inimeste hulk möödunud aasta sama ajaga võrreldes 11,3 protsenti,» tõi Eskelinen näiteks.

Air Balticu kommunikatsioonijuht Jānis Vanagsi sõnul toimuvad lennufirma plaanitud lendudest 99,5 protsenti ning vaid erandjuhtudel ollakse sunnitud lende tühistama. «Selleks võib olla näiteks Prantsuse lennutöötajate streik. Isegi kui midagi tühistame, võtame tekkinud olukorra ees täieliku vastutuse ja pakume klientidele alternatiivi,» kõlas Vanagsi selgitus.

Seda, et Air Balticu otselende pole Tallinnas hästi vastu võetud ning et lendude ümbersuunamine oleks kuidagi seotud kehva täitumusega, Vanags tõrjub. «Mis puudutab Tallinna-Pariisi liini, siis oleme suisa valmis lisama täiendavaid lende, kui nõudlus kasvab,» sõnas Vanags.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles