Töötukassas käimine võidakse muuta e-põhiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Töötukassa Pärnu osakond.
Eesti Töötukassa Pärnu osakond. Foto: Urmas Luik

Riigikogu sotsiaalkomisjon vaeb võimalust muuta tööturuteenuste ja toetuste seadust nii, et töötul oleks võimalik oma arvelolekut iga 30 päeva tagant registreerida lisaks töötukassale ka internetikeskkonnas.

Riigi osalusveebis vastava ettepaneku sisestanud Reigo Kimmeli väitel on Eestis interneti teel võimalik asutada ettevõtteid, saata majandusaasta aruandeid, kuid töötukassas peab kohal käima.

«Kui inimene on pikalt töötanud ja koondatakse, ei tähenda see kohe, et ta peaks hakkama tööd otsima - võimalik, et just siis tekib vajadus või võimalus pikale reisile minna vms,» selgitas Kimmel.

Tema väitel on seaduse järgi õigus saada kuni 360 päeva jooksul töötuskindlustushüvitist (40-50 protsenti endisest palgast), kuid selle saamiseks peab isik töötukassas regulaarselt kohal käima.

«Kui isik registreeriks ennast internetikeskkonnas, jääks sellest jälg ja võimalik, et ka töötu aruandluse, tööotsimiste ja tegemiste kohta oleks parem ülevaade, kui mõnel juhul ainult «tere» ütlemine ja allkirja panemine,» lisas ta.

Paindlikud lahendused

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles Postimees.ee, et komisjoni hinnangul oleks selline seadusemuudatus mõistlik ja nad on seda küsimust sotsiaalministeeriumi inimestega arutanud.

«Ettepanek on asjalik ja ministeerium pidi välja tulema paketiga, kuidas süsteemi paindlikumaks muuta,» sõnas ta. «Mööndus on selline, et pole mõtet kõik internetipõhiseks viia, kuid paindlikkus võiks suurem olla. Loodame muudatusi juba lähikuudel.»

Sotsiaalministeeriumi esindaja Jana Rosenfeldi sõnul peab eelnõu esitama sotsiaalkomisjon ja ministeerium on seda teemat komisjoniliikmetega arutanud. Oma ettepanekud esitab ministeerium oktoobris.

«Kuna tegemist on sotsiaalkomisjoni algatusega, siis on enne komisjoniga arutamist neil teemadel veel vara rääkida,» nentis ta.

Võimalustele ollakse avatud

Töötukassa avalike suhete juhi Erko Vanatalu sõnul peavad nemad toimetama seaduse raames, kuid uutele võimalustele ollakse igati avatud.

Samas rõhutas Vanatalu Postimees.ee, et esmaseks arvelevõtmiseks tuleb alati töötukassasse minna, kuigi varsti tekib võimalus, et inimene saab e-kanalit kasutades arvelevõtmiseks vajalikud andmed arvutiga edastada.

Samuti toimuvad nõustamised näost näkku ehk kõike ei saa veebipõhiseks viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles