Hongkong püüdleb maailma finantskeskuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hongkong.
Hongkong. Foto: SCANPIX

Maailma finantskeskuste indeksi kohaselt on London ja New York küll jätkuvalt juhtivad panganduslinnad, kuid Hongkong hingab neile juba väga lähedalt kuklasse.


Uuringufirma Z/Yen määrab 75 linna puudutava finantskeskuste indeksi Global Financial Centres Index (GFCI) kaks korda aastas.

Indeks põhineb pangandus- ja finantsteenuste ekspertide poolt läbiviidud vaatlustel ja uuringutel, samuti aga sellistel objektiivsetel faktoritel nagu kontorite rendihinnad ning rahulolu lennujaamade ja transpordiga.

Varasemalt on London alati kindlalt esikohal püsinud, New York visalt kannul ja ülejäänud linnad üsna kõvasti maas.

Eile avaldatud GFCI 8 kohaselt Londonit ja New Yorki statistiliselt enam eristada ei saagi. 1000 võimalikust on neil vastavalt 772 ja 770 punkti. Hongkong on aga neist oma 760 punktiga maas vaid 10 punkti võrra. Alles 2009. aasta märtsis oli Hongkong taga tervelt 81 punkti võrra.

«London ja New Yorkkäivad natuke alla. Nende konkurentsivõime ei ole enam nii hea nagu omal ajal. Hongkong on aga otsustavalt tõusuteel,» ütles Z/Yeni asepresident Mark Yeandle, kes antud indeksi välja arendas ja seda tööd ka juhatab.

Yeandle prognoosib, et tipptasemele võib varsti jõuda ka Singapur, mis praegu Hongkongile 32 punktiga alla jääb. Neli ülalmainitud keskust katavad kokku 70 protsenti maailma pangandus- ja finantsteenuste turust.

Tubli hüppe edasi on teinud ka Shanghai ja tõusnud viie koha võrra kuuendale positsioonile. Seega on Shanghai esmakordselt indeksi ajaloos (GFCId arvestatakse alates aastast 2005) esimese kümne hulgas.

Esikümnes on seega nüüd neli Aasia linna.

«Aasia keskuste tugev spurt pole mingi üllatus. See trend on kestnud juba kaua, rõhutades ühtlasi sealse turu kasvavat kaalu,» ütles Londoni City poliitikakomitee esimees Stuart Fraser.

«Aasia keskustel on suured ambitsioonid ning seetõttu tuleb Londonil jätkuvalt kõvasti pingutada, et rahvusvahelisel areenil konkurentsis püsida,» lisas ta.

Alguses sponsoreeris GFCI indeksit Londoni City, kuid hiljuti võttis selle ameti enda peale Katari finantsamet. Katar ise asetus üldnimekirjas 34. kohale, kuid oli seitsmes uues varahalduse ja erapanganduse kategoorias.

Yeandle’i sõnutsi peegeldavad reitingud kasvavat muret Londoni äri- ja maksukliima pärast, samuti üha suuremat Aasia-entusiasmi.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles