Mart Helme: säästlikum auto pole kindlasti mingi väljapääs

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme.
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme. Foto: Riigikogu kantselei

Opositsioonilise Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme ütles Postimehele, et ükskõik kui säästlik auto ka ei ole, kütuseaktsiisi tõus annab meie rahakotile valusa hoobi nii või teisiti.

Taavi Rõivas on kütuseaktsiisi tõusu kommenteerides öelnud, et kui selle tulemusena valitakse säästlikum auto, siis ei pruugigi inimestel kulud tõusta. Helme ei ole aga sellega sugugi nõus. «Säästlikuma auto soetamine ei ole kindlasti mingi väljapääs,» sõnas ta.

Helme märkis, et ka temal endal on väga säästlik auto, mille keskmiseks kütusekuluks on neli liitrit saja kilomeetri kohta, ent kuna ta sõidab siiski üpris palju, on hinnatõus märgatav. «Viis senti liitri pealt aastas võib mõnele inimesele võib-olla tõesti tunduda väiksena, kuid elades ise ühte jalga pidi maal ja nähes, kui paljud inimesed tegelikult linnas tööl käivad, ei saa kindlasti öelda, et seda vähe on,» leidis Helme. «Kes sõidab iga päev maha 25, kes 90 kilomeetrit... Ükskõik, kui säästlik nende auto ka pole, läheb kütuse peale ikkagi arvestatav summa ja mingil hetkel lööb piiri ette,» lisas ta.

Helme nentis, et kui investeeringuid maale ei suunata ja maksuerisusi maal majanduse edendamiseks ei tehta, siis käivadki inimesed n-ö tõmbekeskustes tööl ja see omakorda tähendab kulutusi. «Kui kulud tõusevad, siis ühel hetkel on seis selline, et inimesed hääletavad jalgadega,» märkis Helme.

«Eesti keskmised palgad ei ole sugugi suured. Inimesed saavad kätte suurusjärgus 600-800 eurot, maapiirkondades ei ole sedagi sissetulekut. Tean mitmeid inimesi, kes ütlevad, et aga mis mõttega ma tööle lähen, mul ei jää ju palgast mitte midagi üle,» lisas Helme.

Muuseas heitis ta peaministrile ette, et kütuseaktsiisi tõusust polnud peaministrikandidaatide debattides juttugi. «Kõikides nendes debattides, milles mina osalesin, ja ma osalesin praktiliselt kõigis, ei olnud seal poole sõnagagi juttu kütuseaktsiisi tõusust. Jah, oli juttu, et tõstetakse tubaka- ja alkoholiaktsiisi, aga mitte sõnagi kütuseaktsiisist. Ja kui praegu öeldakse, et see oli Reformierakonna programmist välja loetav, siis seda see ei olnud ja seda ei seletatud ka kusagil lahti,» sõnas Helme.

Ta tuletas ka meelde, et EKRE eesmärk oli vähendada käibemaksu, mis oleks tema sõnul hoopis parem variant olnud. «Ettevõtjad tervitasid seda kahel käel ja ütlesid, et meil oleks siis raha nii palkade tõstmiseks kui ka investeeringute tegemiseks, kuid see naerdi reformierakondlaste poolt muidugi välja. See pidi teostamatu olema, ehkki tegelikult ei ole,» tõdes Helme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles