Nokia ostab 15,6 miljardiga Alcatel-Lucenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alcatel-Lucenti ja Nokia tegevjuhid Michel Combes (keskel) ja Rajeev Suri (vasakul) Prantsuse presidendile Francois Hollande'le tehingut tutvustamas.
Alcatel-Lucenti ja Nokia tegevjuhid Michel Combes (keskel) ja Rajeev Suri (vasakul) Prantsuse presidendile Francois Hollande'le tehingut tutvustamas. Foto: Philippe Wojazer / AFP

Soome Nokia ostab mammuttehingus Prantsuse-USA telekomiseadmete tootja Alcatel-Lucenti. Alcatel-Lucenti aktsionäridele antakse iga aktsia eest 0,55 Nokia aktsiat ja kokku läheb tehing soomlastele maksma 15,6 miljardit eurot.

Eelinfo ühinemisest lekkis meediasse juba eile. Algul arvati, et tegu on vaid ühe Alcatel-Lucenti divisjoni müügiga Nokiale, kuid hiljem selgus, et Nokia on ostmas kogu firmat. Täna varahommikul tegid ettevõtted ühisavalduse, kus avaldasid tehingu üksikasjad.

Alcatel-Lucenti aktsiate eest maksab Nokia 28 protsendi ehk 4,27 euro suurust preemiat võrreldes viimase kolme kuu keskmise aktsiakursiga.

Tehing, mis peab saama eri riikide ametkondade heakskiidu, saab eeldatavalt teoks järgmise aasta esimesel poolel. Uue ettevõtte peakorter tuleb Soome ja selle nimi saab olema Nokia.

Ühinenud ettevõtte juhatuses domineerivad Nokia juhid: üheksa- või kümneliikmelisest juhatusest saab Alcatel-Lucent kolm kohta, sealhulgas aseesimehe koha. Juhatuse esimehena asub tööle Risto Siilasmaa Nokiast, Nokia tegevjuhist Rajeev Surist saab ka ühendfirma tegevjuht.

Tehingust loodetakse sündivat vähemalt 200 miljoni euro suurust säästu aastas, alates 2017. aastast. Samuti loodetakse ühisavalduses ettevõtete vahelisest sünergiast igal aastal 900 miljoni euro suurust tulu.

2014. aasta majandustulemusi liites on sündiva ettevõtte käive 25,9 miljardit eurot ja raporteeritud kasum 0,3 miljardit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles