Neste: kütuseturu maksupettused nullivad aktsiisitõusu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Kohv.
Ivar Kohv. Foto: Neste

Riigil oleks mõistlik kütuseaktsiisi tõstmise asemel keskenduda kütuseturul vohavate maksupettuste vähendamisele, hindab Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv.

Valitsuse plaan tõsta jõuliselt kütuseaktsiisi jätab Kohvi sõnul varju tõsiasja, et juba praegusel maksutasemel loovutab riik igal aastal kümneid miljoneid eurosid maksupetturitele.

«Eelmisel aastal toimus küll mõningane positiivne areng võitluses salakütusega, kuid meie konservatiivsel hinnangul kaotas Eesti riik kütuseturu maksupettustega 2014. aastal umbes 35-40 miljonit eurot. Plaanitava maksutõusuga soovitakse 2016. aastal riigieelarvesse lisaraha tuua 46 miljonit eurot. Riigil oleks mõistlikum maksude kiire tõstmise asemel keskenduda hoopis kütuseturul vohavate maksupettuse vähendamisele,» ütles Kohv.

Kohvi sõnul on turuosalised teinud viimaste aastate jooksul riigile mitu korda ettepanekuid olukorra parandamiseks, märkimisväärset progressi aga toimunud pole.

«Aktsiisipoliitika on kui ühendatud anumate süsteem, milles riigi püüdlused ja salaturu ahvatlused teineteist tasakaalustavad. Ainus pikemas vaates toimiv lahendus on maksupetturite jõuline ohjamine ning läbipaistev tarneahel. Kuniks me ei suuda praegust maksuraha edukalt koguda, jääb alati küsimus, kuivõrd õigustatud on riigi käe veel sügavamale tarbija taskusse sirutamine,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles