Rämps moes nagu enne kriisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Börs
Tallinna Börs Foto: Mihkel Maripuu

Tugev nõudlus rämpsvõlakirjade järele on surunud nende keskmise hinna kõrgeimale tasemele alates 2007. aasta juunist, mil firmad krediidibuumi harjal mängleva kergusega laenu said.

Bank of America Merrill Lynchi indeks, mida paljud investorid rämpsvõlakirjade ehk allapoole investeerimisjärku jäävate firmade võlakirjade turu jälgimiseks kasutavad, tõusis möödunud nädalal esimest korda peale krediidikrahhi vallandumist üle 100.

Kriisi kiiluvees varisesid paljude selliste võlakirjade hinnad kokku, kuna maksekatkestusi tuli nagu murdu. Hiljutine tõus üle 100 viitab aga lootustele, et üldiselt makstakse võlakirjade eest kogu summa ilusti ära.

«Raha voolab sektorisse osaliselt ka seetõttu, et paljud investorid aktsiatesse investeerimises suuremat perspektiivi ei näe,» ütles BNP Paribas Asset Managementi strateeg Martin Fridson. «Investorid majandusbuumi ei usu, nad usuvad aeglast kasvu.»

Tugevast nõudlusest annab tunnistust ka uute rämpsvõlakirjade müük, mis on viimastel nädalatel tuurid üles võtnud ning kergitanud tänavu kokku laenatud rahasumma juba praeguseks hetkeks üle eelmise aasta rekordilise numbri.

Dealogicu andmetel kerkis käesoleval aastal USA investoritele müüdud rämpsvõlakirjade summa eelmiseks nädalaks 168 miljardi dollarini.

Seda on aga rohkem, kui möödunud aasta kogusumma – 164 miljardit dollarit.

Paljud turuosalised ütlevad, et ülalmainitud trend jätkub kindlasti samas tempos veel vähemalt kolm kuud, kuigi võlakirjade tootlused langevad järjepidevalt ja lükkavad hindu üles.

Investorid tunglevad rämpsvõlakirjade sektori ukse taga, kuna vahe vähe tulu tõotavate riigivõlakirjadega on juba mõnda aega ajalooliselt suur.

Fridsoni sõnutsi on keskmine tootlus 625 baaspunkti üle USA riigivõlakirjade, mis ise on siiski kõvasti kõrgemal kui 2007. aasta juunis, mil tootlused 250 lähistele kukkusid.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles