Hiina üllatas: eksport vähenes 15 protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CSCL Globe, maailma suurim konteinerlaev, ekspordib Hiina kaupu Euroopa turule.
CSCL Globe, maailma suurim konteinerlaev, ekspordib Hiina kaupu Euroopa turule. Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

Täna varahommikul avaldatud Hiina tolli ametlik väliskaubandusstatistika pakkus suurüllatuse, kui selgus, et Hiina eksport on vähenenud tänavu märtsis mulluse sama kuuga võrreldes 14,6 protsenti.

Reutersi teatel ootasid analüütikud keskeltläbi hoopis 12 protsendi suurust tõusu. See on suurim tagasilüük Hiina majandusele maist 2009 saadik, teatas agentuur.

Samuti kukkus Hiina import 12 protsendi võrra, ületades samuti mõnevõrra analüütikute prognoose, kes ootasid 11,7 protsendist langust.

Kehv välismajandusstatistika lisab hoogu muredele, et Hiina majanduskasv on kinni kiilumas. Seda hirmu võimendavad veel tugevnev Hiina valuuta ja riigi ekspordi peamiste sihtturgude nõrgavõitu nõudlus.

«See on väga halb number, palju halvem kui ootused,» kommenteeris ekspordi langust Reutersile Louis Kuijs, RBSi analüütik. «See viitab hoiatavatele signaalidele nii ülemaailmses nõudluses kui ka Hiina konkurentsivõimes.»

Hiina asepeaminister Wang Yang ütles Xinhuale, et Hiina peab tõsiselt tegelema ekspordi langusega enne kui see maa edasist majanduskasvu veelgi pidurdama hakkab.

Hiina aktsiaturg reageeris aga uudisele rõõmsa tõusuga: Shanghai liitindeks tõusis uudisejärgselt seitsme aasta kõrgeimale tasemele. Analüütikute sõnul on kehv ekspordistatistika kindel märk sellest, et Hiina peab peatselt käivitama omaenda majanduse stimuleerimise programmi, ning tõus turgudel tuligi selle programmi ootuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles