Rahandusministeerium tahab maksuhalduritele suuremaid õigusi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Toomas Huik

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile maksukorralduse seaduse ja teiste seonduvate seaduste muutmise väljatöötamiskavatsuse, millega tahetakse anda maksuhalduritele õigus teostada menetlustoiminguid juba enne maksedeklaratsiooni tähtaja saabumist.

Maksuhalduri õigusi täpsustatakse väljatöötamiskavatsuses ettepanekuga anda maksuhaldurile põhjendatud kahtluse korral õigus teha menetlustoiminguid — nõuda teavet ja dokumente, teha dokumentidest ärakirju ja väljavõtteid jms — õigusrikkumiste ära hoidmiseks enne maksudeklaratsiooni esitamise tähtaja saabumist, teatas ministeerium. Sama õigus on maksu- ja tolliametil tollivaldkonnas.

«Maksuhaldurile on see vajalik näiteks olukorras, kus on kahtlus, et isik on varem osalenud käibemaksupettuses ning teeb jooksvalt tehinguid sellise kaubaga, mida müüakse kiirelt edasi vői kaupa tegelikult pole – tehing on näiline – ja mille olemasolu on hiljem keeruline kontrollida,» teatas ministeerium.

«Samuti on seda vaja kinnisvara kontrollides, et tuvastada selle kasutus, ja varjatud käibe kontrollimisel. Sellistel juhtudel on tagantjärele kasutuseesmärki vői käivet tõendavaid asjaolusid raske leida.»

Maksuhaldur on ministeeriumi teatel sellise ennetava kontrollimenetluse alustamisel kohustatud maksukohustuslasele oma korralduses ajendeid piisavalt selgitama.

Ministeeriumi teatel on muudatuse ajend muu hulgas riigikohtu otsus.

Samuti täpsustatakse seaduses riiklike registrite andmete kasutamise ning vallasasjade läbivaatuse regulatsiooni. Elektroonilise side seaduses plaanitakse täpselt sätestada, millist infot on maksuhalduril õigus sideettevõtjalt maksumenetluse läbiviimisel saada, sest praegune regulatsiooni tõlgendamine vajab ministeeriumi teatel selgitust.

Samuti on ministeeriumil plaanis seadustada Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ettepanek ettevõtete käibe ja tööd tegevate isikute arvu avalikustamiseks.

«Käibemaksukohustuslase maksustatava käibe ning maksukohustuslaste tööd tegevate isikute arvu avaldamine tagab läbipaistvama konkurentsikeskkonna, aitab kaasa maksukuulekusele ja annab avalikkusele parema ettekujutuse ettevõtja panusest riigieelarvesse,» teatas ministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles