Valitsuslepe lubab kehtestada ettevõtjate päeva

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioon lubab ettevõtjatele oma päeva.
Koalitsioon lubab ettevõtjatele oma päeva. Foto: SCANPIX

Koalitsioonilepingu tööversioonist leiab muuseas ka lubaduse seada sisse ettevõtjate päev. Kuidas ja millal seda tähistama hakatakse, pole siiski veel täpsustatud.

Lepingust on selge see, et ettevõtete investeeringuid maksustama ei hakata, kuid ülejäänud ettevõtjatega seotud lubadused on üsna üldsõnalised.

Maksudega seoses lubatakse tähelepanu alla võtta ema- ja tütarettevõtete vahelised tehingud – kohustatakse iga kuu deklareerima seotud osapooltele antud ja neilt saadud laenud ning hoiused koos intresside ja tootlustega, et hõlbustada maksuhalduri kontrolli kasumi Eestist väljaviimise üle.  Ettevõtte tulumaksust vabastatakse välismaal asuvate tütaräriühingute võõrandamisest teenitud kasu.

Eriti hästi iseloomustab lepingu üldsõnalisust järgnev lause: «Analüüsime võimalusi motiveerida kohalikke omavalitsusi looma ettevõtlusega tegelemiseks soodsamat keskkonda.»

Ka töötajate terviseedendamise kulutuste erisoodustusmaksust vabastamist lubatakse «kaaluda». Lisaks «analüüsitakse» dividendide topeltmaksustamise kaotamist alla kümneprotsendilise osaluse korral.

Huvitav idee on lubadus välja töötada globaalne EESTI-võrgustik, millesse kuuluvad nii Eesti välisesindused, aukonsulid-ärisaadikud, välismaal elavad ja töötavad kaasmaalased, Eesti sõbrad ja nende ühendused.

«Analüüsida» lubatakse ka reeglit, mis välistab ettevõtte juhatuse liikme töötu staatuse, kui ta palgatöö kaotab. Erinevate finantsinstrumentide pakkumist Eesti väärtpaberiturul lubatakse soodustada.

Lisaks lubatakse suurendada IKT valdkonna arendamiseks sisserände piirarvu, et Eestisse saaks elama asuda rohkem IKT valdkonna spetsialiste ning nende peresid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles