Kreeka: Berliin võlgneb meile 278,8 miljardit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka valitsus eesotsas Alexis Tsiprasega on lõpuks otsustanud ära Angela Merkelile esitatava reparatsiooninõude suuruse.
Kreeka valitsus eesotsas Alexis Tsiprasega on lõpuks otsustanud ära Angela Merkelile esitatava reparatsiooninõude suuruse. Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Kreeka valitsus on lõpuks kokku arvutanud, kui palju võlgneb Berliin riigile sõjareparatsioonidena, ning see summa on ei rohkem ega vähem kui 278,8 miljardit eurot.

Kreeka aserahandusminister Dimitris Mards avalikustas arvutuste kogusumma eile Kreeka parlamendikomisjoni ees esinedes. Summasse on viimasena lisatud 10,3 miljardit eurot laenu katteks, mille Kreeka riigipank pidi natside okupatsiooni ajal Saksamaale andma, teatas BBC.

Berliin on juba korra maksnud Ateenale kompensatsiooni sõjakahjude eest: 115 miljonit marka 1960. aastal. Kuid Kreeka hinnangul on see vaid tühine murdosa summast, mida Saksamaa võlgneb sõjakahjude, -kuritegude ja riisumiste eest.

Kreeka reparatsiooninõue Saksamaale on suurem kui kogu praegune 240 miljardi eurone ELi ja IMFi abipakett, mille järjekordse osamakse saamiseks Kreeka parasjagu pingutusi teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles