Putin laiendas revolutsiooniliselt ettevõtlusvabadust

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin Vana-Rooma keisrina
Venemaa president Vladimir Putin Vana-Rooma keisrina Foto: SCANPIX

Eile alla kirjutatud seadusega vabastas president Vladimir Putin ettevõtjad seni Venemaa asjaajamise lahutamatuks sümboliks ja õiguspraktika alustalaks kujunenud kohustusest kasutada dokumentidel kummist ümartemplit.

Juriidilised isikud ja eraettevõtjad said õiguse loobuda asjaajamises ümartemplist ning võtta kasutusse elektrooniline allkiri, erilised ettevõtte kirjablanketid või hologrammtempel, kirjutas valitsuse häälekandja Rossiskaja Gazeta.

«Nüüdsest muutub kummitempli lisamine mitte enam kohustuseks, vaid meie ärimeeste vabaduseks,» tõdes ajaleht.

Kreml loodab oma vabameelse sammuga parandada Venemaa reitingut Maailmapanga poolt igal aastal koostatavas ettevõtlusregulatsioonide edetabelis. Nimelt soovib riigijuht tõsta Venemaa praeguselt 62. kohalt juba 2018. aastaks 20. positsioonile.

Kuni eilseni pidi igal ettevõtjal olema käepärast ümmargune kummist tempel ettevõtte venekeelse täispika nime ja juriidilise aadressiga.

Eesti jaoks ilmnes kummitempli tähtsus siis, kui Moskva pank müüs osa talle kuuluvatest Krediidipanga aktsiatest siinsele juhtkonnale. Kremli kontrolli alla läinud Moskva pank väitis pärast  tehingut, justkui oleks see kinnitatud kehtetu kummitempliga.

Kummitempli kasutamise nõue pidurdas asjaajamist, kuid oli samas ka naeruväärne, sest templeid võis ilma mingisuguse kontrolli ja registreerimiseta vastavat teenust osutavatest ettevõtetest lühikese etteteatamisega tellida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles