Kaubanduskoda ei toeta soopõhiste andmete kogumist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-tööstuskoja peakorter Tallinnas Toom-Kooli tänaval.
Kaubandus-tööstuskoja peakorter Tallinnas Toom-Kooli tänaval. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti kaubandus-tööstuskoda teatas, et ei toeta sotsiaalministeeriumi algatatud eelnõu soopõhiste andmete kogumise kohta, sest sellega tekitatakse ettevõtjatele juurde põhjendamatut koormust, kuid soovitud eesmärke ei saavutata.

Kaubanduskoda saatis täna hommikul sotsiaalministeeriumile oma seisukohad eelnõu kohta, mille järgi peaksid ettevõtjad hakkama koguma soopõhiselt tööalaseid andmeid (nt töötasu, puhkus, koolitused), teatas koda.

Oma hinnangu koondamiseks küsis koda arvamust ka oma liikmetelt, kelle sõnul kaasneb soopõhiste andmete kogumise korra täpsustamisega märkimisväärne halduskoormuse kasv. Kaubanduskoja hinnangul on määruse rakendamisega kaasnev iga-aastane kulu ettevõtjate jaoks üle kuue miljoni euro aastas.

Koja teatel ei ole võimalik eelnõud praegusel kujul toetada, sest see ei aita soovitud eesmärke saavutada ning tekitab juurde põhjendamatut koormust nii ettevõtetele kui ka avaliku sektori asutustele.

«Leiame, et andmete kogumise kohustuse täpsustamine eelnõus kirjeldatud viisil ei ole proportsionaalne meede võrdõiguslikkuse valdkonna probleemide lahendamisel,» teatas kaubanduskoda.

Oma kirjas ministeeriumile rõhutas koda, et iga uue kohustuse kehtestamisele või täpsustamisele peaks eelnema põhjalik mõjude analüüs ning muudatus tuleks sisse viia ainult juhul, kui muudatusest saadav kasu ületab selgelt sellega kaasnevaid kulusid. «Seletuskirjas ei ole aga hetkeolukorda, määruse rakendamisega seonduvaid kulusid ega alternatiivseid meetmeid hinnatud ning eelnõu ettevalmistusse ei ole kaasatud erinevaid huvigruppe,» teatas koda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles