Uus koalitsioon plaanib e-sigarettide maksustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaretid.
E-sigaretid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) koalitsiooniläbirääkimistel on arutatud ka e-sigarettide nikotiinivedeliku aktsiisiga maksustamist, mis teeks Eestist esimese omataolise riigi Euroopa Liidus.

«Jah, vastab tõele, et läbirääkimistel on e-sigarettide maksustamine teemaks olnud ja kui see peaks reaalselt rakenduma, siis teeks see Eestist esimese riigi Euroopa Liidus, kus seda tehakse,» ütles Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk BNSile.

Puki sõnul on maksustamise mõjud ja võimalik tulu suurus riigieelarves rahandusministeeriumis täpsustamisel. BNSile teadaolevalt on koalitsiooniläbirääkimistel räägitud summast 5 miljonit eurot aktsiisitulu aastas.

Praegu on üle nelja milligrammi nikotiini sisaldav e-sigarettide vedelik kategoriseeritud ravimiga ja seda ei tohi vabamüügis müüa. Nikotiinivedelike aktsiisiga maksustamisele on üles kutsunud maksumaksjate liit ning see kuulus ka sotsiaaldemokraatide valimisprogrammi. Maksu- ja tolliameti hinnangul oli e-sigarettide müügi mõju tubakaaktsiisi laekumisele kolm miljonit eurot.

2014. aasta kevadel küll jõustus Euroopa Liidu tubakadirektiiv, mis näeb ette, et turustada võib e-sigarette, mille nikotiini sisaldav vedelik ei sisalda nikotiini rohkem kui 20 milligrammi milliliitri kohta, aga liikmesriikidel on direktiivi sätete ülevõtmiseks aega 20. maini 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles