Teaduslinn Tartu võlub kompaktsusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasku moe- ja vabaajakeskus tühjendati pommihirmus täna päeval inimestest. Praeguseks on keskus taas avatud.
Tasku moe- ja vabaajakeskus tühjendati pommihirmus täna päeval inimestest. Praeguseks on keskus taas avatud. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu on Baltimaade vanim ning suuruselt teine linn Eestis – kõrge teaduspotentsiaaliga keskus, millel on olemas kõik eeldused kujuneda Eesti olulisimaks meditsiini- ja teaduskonverentside keskuseks, kirjutab Tartu Konverentsibüroo tegevjuht Angela Järg Postimehe konverentsieris.


Tartus asub kahesaja aasta vanune ülikooli kliinikum ning suurimad haiglate ja laborite kompleksid. Seetõttu pole imekspandav, et meditsiini- ja biotehnoloogiakonverentside korraldamisel on Tartus oma traditsioon.
Kaks kolmandikku Eesti biotehnoloogia firmadest ja suurimad Eesti tarkvarafirmad asuvad just Tartus.

Teaduslinn Tartu
Konverentsiturismi arendamisel on Tartu suureks eeliseks Tartu Ülikool ning kõrgkoolid ja teadusasutused – neis toimuvad nii rahvusvahelised kui ka riigisisesed teadusüritused – konverentsid, kollokviumid.

Tartu on oma teadlaste kaudu esindatud väga paljudes (rahvusvahelistes) organisatsioonides. Seega on olemas võrgustik, mida konverentsiturismi arendamisel rakendada.
Seetõttu võib Tartut positsioneerida konverentsiturul ka assotsiatsioonikonverentside toimumise sihtkohana.

ICCA (International Congress and Convention Association) konverentsistatistika näitab, et kõige enam konverentse toimub maailmas delegaatide arvuga 50–250. Tuhande ning suurema osalejate arvuga konverentse toimub kõigest 7–8%.

Tartu konverentsikeskusi ja seminariruumide mahutavust ning ruumide koguarvu vaadeldes võib tõdeda, et linnas on piisavalt sobivaid seminariruume ka paralleelsessioonideks.
Nii viimastel aastatel valminud kui ka renoveeritud konverentsiruumide funktsionaalsus ning tehniline varustatus on keskmisest kõrgemal tasemel.

Tartu eeliseks on kindlasti ka linna kompaktsus. Hotellid ja konverentsiruumid asuvad kesklinnas, alati kõigest jalutuskäigu kaugusel. Tartus konverentsi korraldades ei pea arvestama liiklusummikutele kuluva ajaga.

Viimastel aastatel on lisandunud konverentside eel- ja järeltuure ning motivatsioonireise pakkuvate ettevõtete arv. Tänu suurenenud konkurentsile on pakutavate teenuste ja toodete valik mitmekesisem ning kvaliteetsem.

Tartu kui konverentsilinna kitsaskohaks rahvusvahelisel tasandil on senini olnud puudulik ühendus maailmaga. Pole piisaval hulgal otselende ja lennuühendust suuremate rahvusvaheliste lennujaamadega.

Praegu on Tartust otselennud Stockholmi ja Riiga, kuid konverentsituristile pole lennuajad just kõige mugavamad – jätkulendude ooteaeg on liialt pikk. Samuti võib ühe negatiivse asjaoluna välja tuua rongiühenduse puudumist Tartu ja Riia vahel.
Kindlasti annaks konverentsiturismi edendamiseks Vene suunal juurde regulaarne laevaühendus Tartu ja Pihkva vahel.

Konverentsiturismi arendamine Tartus kuulub sihtasutuse Tartumaa Turism tegevusvaldkondade hulka, Tartu Konverentsibüroo on sihtasutusele kuuluv kaubamärk.
Meie eesmärgiks on kaasa aidata Tartu rahvusvahelise tuntuse ja tunnustatuse saavutamisele konverentsiturismi sihtkohana, Tartu kui konverentsilinna väärtustamine ja arendamine.

Tartu Konverentsibüroo ei tegele otseselt konverentside korraldamisega, vaid eelkõige nõustab ja abistab erapooletult konverentside korraldajaid ja ka konverentside potentsiaalseid tellijaid.
Koostööd teeme ka erinevate organisatsioonide ning assotsiatsioonide ja erialaliitudega, et tuua konverentse just Tartusse. Konverentsiteenuste pakkumisel teeme koostööd kõigi kvaliteetset teenust pakkuvate ettevõtetega Tartus ja Tartumaal.

väärt Saadikud
Kuna Tartu on kõrge teaduspotentsiaaliga ülikoolilinn, tehakse konverentsiturismi arendamisel tihedalt koostööd ülikoolidega. Näiteks 2009. aasta sügisel alustasime koostöös ülikoolidega Tartu konverentsisaadiku programmiga (Ambassador Program).

Tartu konverentsisaadik on oma eriala tippspetsialist, kes osaleb regulaarselt oma valdkonna rahvusvahelistes koostööprojektides (seminarid, konverentsid), soovides tuua ühenduse (assotsiatsiooni, organisatsiooni) konverentsi Tartusse.

Konverentsisaadiku programmi eesmärgiks on Tartus toimuvate rahvusvaheliste konverentside arvu suurendamine aktiivselt rahvusvahelistes koostööprojektides osalevate teadlaste kaudu.
Tartu konverentsisaadiku programmiga on praeguseks liitunud 73 professorit, kellega koostöös on lähiaastatel plaanis Tartusse tuua ligi 15 rahvusvahelist teaduskonverentsi, mille delegaatide arv jääb vahemikku 200–250.

Tartu konverentsisaadiku programmis osalejatel on tähelepanuväärne mõju Tartus ja kogu Eestis toimuvate konverentside arvu suurendamisel. Teiste maade konverentsibüroode statistika näitab, et umbes 70% konverentse tuleb sihtkohta tänu saadikutele. Mujal maailmas on see väga populaarne programm, mida Eesti linnadest esimesena just Tartus algatati.

Tartul on kõrge potentsiaal kujuneda üheks olulisemaks konverentsiturismi sihtkohaks Eestis, sest linn areneb aktiivselt, samuti tekib juurde mitmeid tooteid ja teenuseid, mis on otseselt või kaudselt konverentsiturismiga seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles