Türgi kolmekordistab kaubavahetust Iraaniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi lipp
Türgi lipp Foto: SCANPIX

Peaministri sõnutsi seadis Türgi endale sihiks kolmekordistada järgmise viie aastaga kaubavahetust Iraaniga.

Recep Tayyip Erdoğan rääkis oma plaanidest ärikonverentsil, mis kutsuti kokku kahe riigi vaheliste tollitariifide kärpimise eesmärgil.

Erdoğanon pärast ÜRO sanktsioonide ning USA ja Euroopa Liidu ühepoolsete meetmete rakendumist Iraaniga suhteid soojendanud – ajal, mil mitmed firmad ja valitsused islamiriigist ärivallas eemale on tõmbunud.

Peaminister pressib Iraanilt välja paremat ligipääsu sealsele turule.

«Meie kahepoolne kaubavahetus on jõudnud 10 miljardi dollari tasemeni. Kui me oma riikide vahelt kaubandustõkked eemaldame ja enamsoodustusrežiimi paika paneme, siis saavutame viie aastaga 30 miljardi dollari suuruse kaubandusmahu,» ütles Erdoğan eilsel tippkohtumisel.

Kaubandussuhete nõunik Samet Inanir kommenteeris 30 miljardi dollari eesmärki nii: «Türgit ja Iraani tuleb võtta nagu Prantsusmaad ja Saksamaad.»

Türgi väidab, et sanktsioonidel ei ole Iraani tuumaambitsioonidele mingit mõju ning seetõttu tuleks Teheraniga suheldes rõhuda diplomaatiale.

Erdoğani valitsus on küll lubanud rakendada viimaseid ÜRO sanktsioone, mille vastu nad ise julgeolekunõukogus hääletasid, kuid USA ja ELi karmimaid meetmeid nad ei tunnusta.

Türgi eksport Iraani on viimaste aastatega kasvanud, kuid 2008. aasta kahepoolsest kaubandusest (10 miljardi dollari väärtuses) moodustas Iraani maagaas siiski tervelt 80 protsenti.

Paljude Türgi ettevõtete sõnutsi kujutavad Iraani poolt investeeringute ette asetatud ülikõrged tariifid ja tõkked endast äritegemisele suuremat takistust kui sanktsioonid.

«Ma luban, et takistused Türgi kaupmeeste teelt kõrvaldatakse,» ütles Iraani esimene asepresident Mohammad Reza Rahimi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles