Euroala väliskaubandus ülejäägis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autod Bremerhaveni sadamas
Autod Bremerhaveni sadamas Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu 27 liikmesriigi väliskaubanduse puudujääk oli selle aasta juulis 5,7 miljardit eurot ehk 81 miljardit krooni. Euroala väliskaubandus oli aga 6,7 miljardi euro ehk 104,8 miljardi krooniga ülejäägis.

Aasta varem oli Euroopa Liidu 27 liikmesriigi väliskaubanduse ülejääk pool miljardit eurot ehk 7,8 miljardit krooni, vahendab Eurostat.

Eesti eksport kasvas aasta esimese pooles 22 protsenti võrreldes eelmise aastaga. Import Eestisse kasvas 20 protsenti. Eesti väliskaubanduse defitsiit oli eelmise aastaga samal tasemel ehk 0,4 miljardit eurot või 6,3 miljardit Eesti krooni.

Euroopa Liidu 27 liikmesriigi energiakaubanduse defitsiit kasvas. 2010. aasta juuni ja jaanuari vahel oli see 140,2 miljardit eurot. See tähendab, et Euroopa Liit ostis energiat sisse aasta esimeses pooles 1,6 triljoni Eesti krooni eest enam kui välja müüs.

Tööstustoodangut müüdi Euroopast välja 81,4 miljardi euro, 1,3 triljoni Eesti krooni eest enam kui sisse osteti.

Võrreldes eelmise aastaga kasvas aasta esimeses pooles Euroopa Liidu kauplemine kõikide suuremate partneritega. Ainukese languse tegi läbi import USAst, mis langes 3 protsenti. Suurima tõusu tegid eksport Brasiiliasse (59 protsenti), Hiinasse (43 protsenti), ja Türki (40 protsenti).

Kasvas ka import Venemaalt (43 protsenti), Indiast (24) ja Hiinast (22).

Liikmesriikide kaubandusest oli suurim väliskaubanduse ülejääk Saksamaal. See oli 74,3 miljardit eurot, ehk 1,2 triljonit krooni. Sellele järgnesid Iirimaa 20,4 miljardi euro ehk 319 miljoni Eesti kroonise ülejäägiga ja Holland, kelle väliskaubanduse ülejääk oli 19,3 miljardit eurot, 302 miljardit Eesti krooni.

Riikidest oli suurim väliskaubanduse defitsiit Suurbritannias - 52,8 miljardit eurot ehk 826 miljardit krooni. Sellele järgnes Prantsusmaa 30 miljardilise euro, 469 miljardilise kroonise puudujäägiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles