Läti piimatootjad pelgavad kvootidest vabanenud võimsaid konkurente

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimalehmafarm Rezeknes Lätis.
Piimalehmafarm Rezeknes Lätis. Foto: Roman Koksarov / AP

Juba teist päeva elab Euroopa Liit ilma piimakvootideta. Läti piimatootjate hinges valitsevad segased tunded.

«Kogu aeg olime otsekui niidikese külge seotud, võisime toota vaid nii palju, kui kvoot lubas. Nüüd on see niidike kadunud ja ma ei tea, mis saama hakkab,» ütles ajakirjanikele piimatootja Daiva Viksmane.

«Võib-olla kujuneb mõnede jaoks 1. aprillist rahvuspüha, kvoodid ju võeti ära,» vahendab Dienas Bizness Viksmane mõtteid. «Aga kuidas see liitri hinnale mõjub?»

Madalad hinnad ei saa siiski kesta igavesti. Spetsialistid ennustavad, et juba aasta lõpuks olukord muutub. «Meie rehkenduste järgi võib kvoodisüsteemi muutmine kogu Euroopa Liidus üldiselt kujuneda halvaks hetkeks, aga mitte pikaks. Me kardame ega tea, milline saab olema vanade Euroopa riikide mõju, kellel on võimsad ressursid, kes valmistusid selleks olukorraks ning võisid seda teha, isegi makstes trahve,» ütles Läti piimatootjate liidu juht Janis Šolks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles