EL asub võitlusesse Metsiku Läänega

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsik Lääs.
Metsik Lääs. Foto: SCANPIX

Kuna tuletisväärtpabereid peetakse üheks finantskriisi puhkemise süüdlaseks, avaldas Euroopa Komisjon eile ettepanekud nendega kauplemise rangemaks reguleerimiseks.


«Ükski rahaturg ei saa lubada Metsiku Lääne alaks jäämist,» vahendas Euroopa Komisjon oma siseturu ja teenuste voliniku Michel Barnieri sõnu.

«Börsivälistel tuletisväärtpaberitel on suur mõju reaalmajandusele: kinnisvaralaenudest toiduhindadeni. Igasusuguse regulatiivse raamistiku puudumine börsivälistele tuletisväärtpaberitele aitas kaasa finantskriisile ja selle kohutavatele tagajärgedele, mille käes me kõik kannatame,» lisas volinik.

Tuletisväärtpaber ehk derivatiiv on leping, mille väärtus sõltub ühe või mitme alusvara hinna liikumisest. Komisjon tahab, et investorid hakkaks tehingutest börsiväliste tuletisväärtpaberitega teatama andmekeskustesse ning Euroopas oleks üks keskne järelevalveasutus, kes omaks ülevaadet derivatiivide turul toimuvast, tagamaks et investorid suudavad raha tagasi maksta.

Suurem regulatsioon ootab komisjoni ettepanekute kohaselt ka lühikeseks müümist - tehnikat, mille puhul investor laenab mingi vara ja kaupleb sellega enne tagastamist kasumi teenimise eesmärgil. Komisjon tahab, et lühikeseks müügi tehingud toimuks läbi keskse kliiringasutuse, vahendas BBC.

Komisjoni ettepanekud vajavad jõustumiseks Euroopa Parlamendi ning liikmesriikide ministrite nõusolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles