Soome ja Venemaa tahavad liituda Aasia investeerimispangaga

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov teatas Hiinas Boao foorumil vene soovist olla uue asutatava investeerimispanga liige.
Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov teatas Hiinas Boao foorumil vene soovist olla uue asutatava investeerimispanga liige. Foto: Xinhua / Sipa USA

Liitumise soovist Hiina loodud Aasia investeerimispangaga AIIB (Asian Infrastructure Investment Bank) on viimastel päevadel teatanud mitu riiki, nende seas ka Soome ja Venemaa.

Venemaa sellekohase plaani avaldas laupäeval Hiinas Boaos rahvusvahelisel foorumil kõnelenud asepeaminister Igor Šuvalov, teatas Reuters. Samal foorumil ütles Austraalia rahandusminister Mathias Cormann, et tema riik kavatseb samuti liituda pangaga kui asutajaliige.

Lisaks teatas laupäeval soovist pangaga ühineda Gruusia. Veel on pangaga liitumisesoovist teatanud hulk riike, sealhulgas Lõuna-Korea, Türgi, Holland ja Austria.

Laupäeva hommikul kinnitas Hiina rahandusministeerium, et Šveits ja Suurbritannia on saanud ametlikult panga asutajaliikmeteks. Suurbritannia oli esimene Euroopa Liidu liige, kes pangaga liitumise soovist teatas; brittide järel hüppasid panga pardale ka sakslased, itaallased ja prantslased.

Täna teatas AIIB-ga liitumise soovist Soome. Et uus pank hakkab peamiselt rahastama infrastruktuuri- ja IT-projekte, loodab Soome liikmestaatusest abi oma ekspordile orienteeritud tööstusele uute tellimuste hankimisel ja väliskaubanduse edendamisel.

AIIB vastu on olnud USA ja Jaapan, kes näevad selles endi valitsetava investeerimispanga ADB (Asian Development Bank) konkurenti, samuti on projekt saanud maailmapanga (World Bank) jaheda vastuvõtu osaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles